Forum

Powrót Art. 263 -Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy

A.

Agata .....

0

W postępowaniu: przetarg nieograniczony o wartości szacunkowej powyżej 214 tys. Euro:
W dniu 29.11.2021 r. Zamawiający na podstawie art. 253 ust 1. oraz ust. 2 ustawy Pzp przekazał informację o wyborze najkorzystniejszej oferty w postępowaniu zarówno do Wykonawców jak i na stronę prowadzonego postępowania. W dniu 30.11.2021 r. Wykonawca, którego ofertę wybrano jako najkorzystniejszą w Pakiecie nr 2 przesłał oświadczenie o odstąpieniu od podpisania umowy w związku z zaprzestaniem produkcji wyrobu zaoferowanego.

Moje pytanie brzmi czy w tej sytuacji można zastosować art. 263 ustawy Pzp.

Czy oświadczenie Wykonawcy, przedstawione powyżej można traktować jako uchylanie się od zawarcia umowy? Co w sytuacji gdy oświadczenia Wykonawcy nie można traktować jako "uchylania się od zawarcia umowy" ?
W postępowaniu: przetarg nieograniczony o wartości szacunkowej powyżej 214 tys. Euro: W dniu 29.11.2021 r. Zamawiający na podstawie art. 253 ust 1. oraz ust. 2 ustawy Pzp przekazał informację o wyborze najkorzystniejszej oferty w postępowaniu zarówno do Wykonawców jak i na stronę prowadzonego postępowania. W dniu 30.11.2021 r. Wykonawca, którego ofertę wybrano jako najkorzystniejszą w Pakiecie nr 2 przesłał oświadczenie o odstąpieniu od podpisania umowy w związku z zaprzestaniem produkcji wyrobu zaoferowanego. Moje pytanie brzmi czy w tej sytuacji można zastosować art. 263 ustawy Pzp. Czy oświadczenie Wykonawcy, przedstawione powyżej można traktować jako uchylanie się od zawarcia umowy? Co w sytuacji gdy oświadczenia Wykonawcy nie można traktować jako "uchylania się od zawarcia umowy" ?
0
2021-12-02 15:08 0

A.

Anna .....

Fachowiec 132

Ja ostatnio otrzymałam jednoznaczne oświadczenie wykonawcy, że nie zamierza podpisać umowy. Dokonaliśmy oceny i badania kolejnego wykonawcy i jest ok. Uważam, że to nawet dobrze, że wykonawca nie przeciąga w czasie całej sprawy i złożył oświadczenie. Jeśli jest ono podpisane przez uprawnioną osobę to ok.
Ja ostatnio otrzymałam jednoznaczne oświadczenie wykonawcy, że nie zamierza podpisać umowy. Dokonaliśmy oceny i badania kolejnego wykonawcy i jest ok. Uważam, że to nawet dobrze, że wykonawca nie przeciąga w czasie całej sprawy i złożył oświadczenie. Jeśli jest ono podpisane przez uprawnioną osobę to ok.
0
2021-12-02 15:24 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy