Forum

Powrót Czy zamawiający powinien żądać oświadczenia o braku przynależności do grupy kapitałowej?

K.

Kamil .....

0

Czy w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego o wartości powyżej progów unijnych, obowiązkowym podmiotowym środkiem dowodowym, który składa wykonawca, którego oferta została najwyżej oceniona, jest oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej?

Wykonawca do oferty składa JEDZ, którego treść odpowiada zakresowi oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1 n.p.z.p.
Czy w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego o wartości powyżej progów unijnych, obowiązkowym podmiotowym środkiem dowodowym, który składa wykonawca, którego oferta została najwyżej oceniona, jest oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej? Wykonawca do oferty składa JEDZ, którego treść odpowiada zakresowi oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1 n.p.z.p.
0
2021-12-09 08:42 0

Ł.

Łukasz .....

37

Owszem z zakresu obu oświadczeń wynika że się dublują ja i tak żądałem dla świętego spokoju - rozporządzenie mówi wprost " oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej" natomiast mimo, iż JEDZ składany jest, w odwróconej na wezwanie to uznaje się jego ważność na dzień składania ofert a oświadczenie o przynależności od chwili złożenia trochę pokręcone ale jak ja to rozumiem - nie ważne kiedy złożone - ważne do i od kiedy są ważne wg. zapisów ustawy - ale jeszcze poczekaj na opinie fachowców :)
Owszem z zakresu obu oświadczeń wynika że się dublują ja i tak żądałem dla świętego spokoju - rozporządzenie mówi wprost " oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej" natomiast mimo, iż JEDZ składany jest, w odwróconej na wezwanie to uznaje się jego ważność na dzień składania ofert a oświadczenie o przynależności od chwili złożenia trochę pokręcone ale jak ja to rozumiem - nie ważne kiedy złożone - ważne do i od kiedy są ważne wg. zapisów ustawy - ale jeszcze poczekaj na opinie fachowców :)
0
2021-12-09 09:10 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy