Forum

Powrót Oferta niepodpisana , korespondencja z Zamawiającym

A.

Anna .....

1

Dzień dobry
Postępowanie krajowe, 7 ofert, 2 niepodpisane. (nieprawdłowo)
1. Niestety niepodpisana jest oferta najtańsza. Spodziewaliśmy się problemów z Wykonawcą, dlatego sprawdziliśmy tą ofertę kilka razy, w weryfikacjapodpisu.pl, w szafirze (program został użyty przez Wykonawcę) oraz na moją prośbę mój osobisty mąż sprawdził przez pwpw. Żaden program nie wykrył podpisu. Podpis przez Wykonawcę został złożony, drukują się "ramki" z tą informacją. Natomiast wygląda na to, że Wykonawca nie dołączył pliku z podpisem do oferty. Dziś przysłał pismo, że nie zgadza się z decyzją Zamawiającego o odrzuceniu. Do tego pisma plik został dołączony i poprawnie zweryfikowany przez program. Miał ktoś z Państwa taką sytuację z ofertą?
Aha, powołali się na rozmową z Krajową Izbą Rozliczeniową, która to twierdzi, że skoro są ramki z informacją o podpisaniu to Zamawiający powinien taką ofertę uznać.

2. Złożyli wniosek o udostępnienie oferty Wykonawcy wybranego oraz udostępnienie korespondencji z tym Wykonawcą. Nie jestem pewna czy na tym etapie korespondencja jest jawna, czy podlega pod protokół? W komentarzu pzp nie doszukałam się takiej informacji.
Dzień dobry Postępowanie krajowe, 7 ofert, 2 niepodpisane. (nieprawdłowo) 1. Niestety niepodpisana jest oferta najtańsza. Spodziewaliśmy się problemów z Wykonawcą, dlatego sprawdziliśmy tą ofertę kilka razy, w weryfikacjapodpisu.pl, w szafirze (program został użyty przez Wykonawcę) oraz na moją prośbę mój osobisty mąż sprawdził przez pwpw. Żaden program nie wykrył podpisu. Podpis przez Wykonawcę został złożony, drukują się "ramki" z tą informacją. Natomiast wygląda na to, że Wykonawca nie dołączył pliku z podpisem do oferty. Dziś przysłał pismo, że nie zgadza się z decyzją Zamawiającego o odrzuceniu. Do tego pisma plik został dołączony i poprawnie zweryfikowany przez program. Miał ktoś z Państwa taką sytuację z ofertą? Aha, powołali się na rozmową z Krajową Izbą Rozliczeniową, która to twierdzi, że skoro są ramki z informacją o podpisaniu to Zamawiający powinien taką ofertę uznać. 2. Złożyli wniosek o udostępnienie oferty Wykonawcy wybranego oraz udostępnienie korespondencji z tym Wykonawcą. Nie jestem pewna czy na tym etapie korespondencja jest jawna, czy podlega pod protokół? W komentarzu pzp nie doszukałam się takiej informacji.
0
2021-12-10 13:12 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

ad.1 Nie ramka świadczy o podpisaniu dokumentu tylko plik z podpisem - jeśli go nie było to dostarczył ofertę niepodpisaną.
ad. 2. W komentarzu nie ma takich informacji. Stanowisko większości praktyków, ekspertów i wyroków KIO jest takie, że na ofertę wykonawcy (czyli tę jawną część od momentu otwarcia ofert) składa się nie tylko sam formularz oferty i załączniki złożone z ofertą, ale także wyjaśnienia treści oferty, RNC i PŚD złożone przez wykonawcę na wezwanie zamawiającego (czyli dokumenty składające się na treść oferty złożone po otwarciu ofert). Natomiast nie ma obowiązującej wykładni prawa w tym zakresie.
ad.1 Nie ramka świadczy o podpisaniu dokumentu tylko plik z podpisem - jeśli go nie było to dostarczył ofertę niepodpisaną. ad. 2. W komentarzu nie ma takich informacji. Stanowisko większości praktyków, ekspertów i wyroków KIO jest takie, że na ofertę wykonawcy (czyli tę jawną część od momentu otwarcia ofert) składa się nie tylko sam formularz oferty i załączniki złożone z ofertą, ale także wyjaśnienia treści oferty, RNC i PŚD złożone przez wykonawcę na wezwanie zamawiającego (czyli dokumenty składające się na treść oferty złożone po otwarciu ofert). Natomiast nie ma obowiązującej wykładni prawa w tym zakresie.
0
2021-12-10 13:19 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy