Forum

Powrót kryterium oceny - doświadczenie

M.

Monika .....

15

Określiłam w SWZ kryterium oceny doświadczenie, za który wykonawcy mogli zdobyc 20 pkt. W formularzu ofertowym mieli wpisać ilość osób która posiada doświadczenie większe niż 12 mcy.
W SWZ jest taki zapis "Zamawiający oceni ww kryterium na podstawie danych przedstawionych w formularzu ofertowym co zostanie potwierdzone przez wykonawcę w wykazie osób oraz innych dokumentach potwierdzających doświadczenie." – ten zapis budzi wątpliwość Wykonawcy. Zarzuca on nam, że nie możemy wzywać wykonawcy do złożenia wykazu bo wykaz powinien on złożyć wraz z ofertą.
Następnie w rozdz. dotyczącym sposobu składania ofert zaznaczyłam jakie dokumenty powinien on złożyć wraz z ofertą i nie było tam mowy o wykazie osób ani innych dokumentach potwierdzających doświadczenie.
Wykonawcy (2) wraz z ofertą złożyli wykazy osób, o które nie prosiliśmy, oświadczyli w formularzach, że posiadają 20 osób, które maja doświadczenie większe niż 12 mcy. Jeden z nich dodatkowo dołączył Zaświadczenie (chyba jako ten inny dokument potwierdzający doświadczenie) o tym co oświadczył w formularzu ofertowym. Obie oferty otrzymały za to kryterium po 20 pkt.
Dokonaliśmy oceny na podstawie danych zawartych w formularzu i do wykonawcy, który otrzymał większa ilość punktów wysłaliśmy wezwanie do złożenia PŚD w tym wykazu osób.
Wykonawca, który zdobył mniejszą ilość punktów nie zgadza się z oceną ofert, twierdząc, że wykonawca miał złożyć wykaz osób wraz z innymi dokumentami potwierdzającymi doświadczenie wraz z ofertą. W związku z tym ze ten 1 nie dołączył innych dokumentów ten 2 twierdzi, że powinien uzyskać 0 pkt a nie 20.
Moje pytanie jest takie:
Czy widzicie tutaj jakiś błąd zamawiajacego? Czy wykaz osób jaki wykonawca złożył po wezwaniu może również potwierdzać doświadczenie które było wcześniej już ocenione?
Określiłam w SWZ kryterium oceny doświadczenie, za który wykonawcy mogli zdobyc 20 pkt. W formularzu ofertowym mieli wpisać ilość osób która posiada doświadczenie większe niż 12 mcy. W SWZ jest taki zapis "Zamawiający oceni ww kryterium na podstawie danych przedstawionych w formularzu ofertowym co zostanie potwierdzone przez wykonawcę w wykazie osób oraz innych dokumentach potwierdzających doświadczenie." – ten zapis budzi wątpliwość Wykonawcy. Zarzuca on nam, że nie możemy wzywać wykonawcy do złożenia wykazu bo wykaz powinien on złożyć wraz z ofertą. Następnie w rozdz. dotyczącym sposobu składania ofert zaznaczyłam jakie dokumenty powinien on złożyć wraz z ofertą i nie było tam mowy o wykazie osób ani innych dokumentach potwierdzających doświadczenie. Wykonawcy (2) wraz z ofertą złożyli wykazy osób, o które nie prosiliśmy, oświadczyli w formularzach, że posiadają 20 osób, które maja doświadczenie większe niż 12 mcy. Jeden z nich dodatkowo dołączył Zaświadczenie (chyba jako ten inny dokument potwierdzający doświadczenie) o tym co oświadczył w formularzu ofertowym. Obie oferty otrzymały za to kryterium po 20 pkt. Dokonaliśmy oceny na podstawie danych zawartych w formularzu i do wykonawcy, który otrzymał większa ilość punktów wysłaliśmy wezwanie do złożenia PŚD w tym wykazu osób. Wykonawca, który zdobył mniejszą ilość punktów nie zgadza się z oceną ofert, twierdząc, że wykonawca miał złożyć wykaz osób wraz z innymi dokumentami potwierdzającymi doświadczenie wraz z ofertą. W związku z tym ze ten 1 nie dołączył innych dokumentów ten 2 twierdzi, że powinien uzyskać 0 pkt a nie 20. Moje pytanie jest takie: Czy widzicie tutaj jakiś błąd zamawiajacego? Czy wykaz osób jaki wykonawca złożył po wezwaniu może również potwierdzać doświadczenie które było wcześniej już ocenione?
0
2021-12-13 15:03 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

a czy w SWZ jest mowa o tym, kiedy będzie składany wykaz? Czy był też warunek udziału w postępowaniu dotyczący doświadczenia? Czy Zamawiający wspomniał o wykazie tylko przy opisaniu kryteriów a nie wskazał nigdzie w SWZ kiedy należy go złożyc?
a czy w SWZ jest mowa o tym, kiedy będzie składany wykaz? Czy był też warunek udziału w postępowaniu dotyczący doświadczenia? Czy Zamawiający wspomniał o wykazie tylko przy opisaniu kryteriów a nie wskazał nigdzie w SWZ kiedy należy go złożyc?
0
2021-12-13 15:11 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy