Forum

Powrót Aneks terminowy mimo kryterium skrócenia terminu czasu realizacji w ocenie ofert

J.

Joanna .....

58

Czy mogę zrobić aneks wydłużający termin realizacji robót, skoro jednym z kryteriów było skrócenie czasu realizacji? Wykonawca skrócił w ofercie termin o tydzień, a teraz powołując się na kłopoty ze sprowadzeniem materiału z Niemiec i braki kadrowe (Covid - 2 osoby na kwarantannie) chce wydłużenia o 3 tygodnie. Dodam, że umowa była podpisywana już w czasach "covidowych". Moja Pani Mecenas nie widzi problemu, natomiast ja mam mieszane uczucia...

W aneksie proponuje się przywołanie:
1. Art. 15r ust. 4 pkt 1) Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (t. j. Dz. U. 2021, poz. 2095 ze zm.) przewiduje możliwość zmiany umowy w sprawie zamówienia publicznego, w rozumieniu ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo Zamówień Publicznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2021 r., poz. 1129 ze zm.), dalej Ustawa Pzp, w szczególności przez zmianę terminu wykonania umowy po stwierdzeniu, że okoliczności związane z wystąpieniem COVID-19, wpływają na należyte wykonanie umowy;
2. dopuszczoną zapisem art. 455 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 września 2019 Prawo zamówień publicznych w związku z § XY ust. XY Umowy XY możliwość zmian umowy bez przeprowadzenia nowego postępowania o udzielenie zamówienia, niezależnie od wartości tej zmiany, o ile została przewidziana w ogłoszeniu o zamówieniu lub dokumentach zamówienia [...],
3. przewidzianą w § XY Umowy XY możliwość zmiany jej postanowień w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w tym m.in. zmianę terminu realizacji Przedmiotu Zamówienia;
4. z uwagi wystąpienie w trakcie realizacji Przedmiotu zamówienia działania siły wyższej tj. pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 , która miała wpływ na wykonanie przez Wykonawcę Umowy, co zostało potwierdzone przedstawionymi przez Wykonawcę dokumentami oraz oświadczeniami

Czy to będzie w tym przypadku ok?
Czy mogę zrobić aneks wydłużający termin realizacji robót, skoro jednym z kryteriów było skrócenie czasu realizacji? Wykonawca skrócił w ofercie termin o tydzień, a teraz powołując się na kłopoty ze sprowadzeniem materiału z Niemiec i braki kadrowe (Covid - 2 osoby na kwarantannie) chce wydłużenia o 3 tygodnie. Dodam, że umowa była podpisywana już w czasach "covidowych". Moja Pani Mecenas nie widzi problemu, natomiast ja mam mieszane uczucia... W aneksie proponuje się przywołanie: 1. Art. 15r ust. 4 pkt 1) Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (t. j. Dz. U. 2021, poz. 2095 ze zm.) przewiduje możliwość zmiany umowy w sprawie zamówienia publicznego, w rozumieniu ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo Zamówień Publicznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2021 r., poz. 1129 ze zm.), dalej Ustawa Pzp, w szczególności przez zmianę terminu wykonania umowy po stwierdzeniu, że okoliczności związane z wystąpieniem COVID-19, wpływają na należyte wykonanie umowy; 2. dopuszczoną zapisem art. 455 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 września 2019 Prawo zamówień publicznych w związku z § XY ust. XY Umowy XY możliwość zmian umowy bez przeprowadzenia nowego postępowania o udzielenie zamówienia, niezależnie od wartości tej zmiany, o ile została przewidziana w ogłoszeniu o zamówieniu lub dokumentach zamówienia [...], 3. przewidzianą w § XY Umowy XY możliwość zmiany jej postanowień w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w tym m.in. zmianę terminu realizacji Przedmiotu Zamówienia; 4. z uwagi wystąpienie w trakcie realizacji Przedmiotu zamówienia działania siły wyższej tj. pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 , która miała wpływ na wykonanie przez Wykonawcę Umowy, co zostało potwierdzone przedstawionymi przez Wykonawcę dokumentami oraz oświadczeniami Czy to będzie w tym przypadku ok?
0
2021-12-16 09:33 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

wiem że covid rządzi się swoimi prawami ale mam mieszane uczucie, bo po pierwsze co do mozliwości sprowadzania materiałów to już wiemy od dłuższego czasu że dostepność jest ograniczona, poza tym czy nieobecność aż 2 osób tak powaznie zakłóca możliwość realizacji? nie widząc dokumentów byłbym nieskory do zmian
wiem że covid rządzi się swoimi prawami ale mam mieszane uczucie, bo po pierwsze co do mozliwości sprowadzania materiałów to już wiemy od dłuższego czasu że dostepność jest ograniczona, poza tym czy nieobecność aż 2 osób tak powaznie zakłóca możliwość realizacji? nie widząc dokumentów byłbym nieskory do zmian
0
2021-12-16 12:04 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy