Forum

Powrót Zaliczka na poczet wykonania zamówienia - czy obowiązkowa dla wykonawcy

R.

Robert .....

14

Zamawiajacy w SWZ przewiduje udzielenie zaliczki na poczet wykonania zamówienia. Wartość zaliczki to 60% wartości umowy, tym samym wymaga zabezpieczenia jej.
Wykonawca nie chce zaliczki, chce dostarczyć towar w całości w terminie umowy, gdyż ma taką możliwość " od ręki"
Zamawiajacy nie wyraża zgody, twierdzi, że jak w SWZ wymagał zabezpieczenia zaliczki, to Wykonawca musi wraz z podpisaniem umowy ją dostarczyć ( aby udzielić zaliczki).
Powyższe stanowisko wykowacy nie jest wogóle brane pod uwagę.
Czy Wykonawca musi się zgodzić na zaliczkę i wystawić zabezpieczenie, pomimo iż jej nie chce (zaliczki).
Zamawiajacy w SWZ przewiduje udzielenie zaliczki na poczet wykonania zamówienia. Wartość zaliczki to 60% wartości umowy, tym samym wymaga zabezpieczenia jej. Wykonawca nie chce zaliczki, chce dostarczyć towar w całości w terminie umowy, gdyż ma taką możliwość " od ręki" Zamawiajacy nie wyraża zgody, twierdzi, że jak w SWZ wymagał zabezpieczenia zaliczki, to Wykonawca musi wraz z podpisaniem umowy ją dostarczyć ( aby udzielić zaliczki). Powyższe stanowisko wykowacy nie jest wogóle brane pod uwagę. Czy Wykonawca musi się zgodzić na zaliczkę i wystawić zabezpieczenie, pomimo iż jej nie chce (zaliczki).
0
2021-12-20 05:54 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Moim zdaniem zamawiający przewiduje udzielenie zaliczki w w/w wysokości pod warunkiem zabezpieczenia, co nie znaczy, że wykonawca z zaliczki musi skorzystać, skoro nie chce. Uważam, że zgodnie z jego wolą należy z umowy usunąć zapisy dotyczące zaliczki i podpisać umowę. Jednak jak zawsze w takich nietypowych sprawach radzę skonsultować się z radcą prawnym, żeby wydał opinię. Moja jest taka, że do zaliczki nie wolno wykonawcy zmuszać, a jedynie jest to jego prawo do skorzystania lub nie. Nie chce, to niech się oświadczy, że nie chce i według mnie jest ok. Ale wtedy z umowy te zapisy należy usunąć.
Moim zdaniem zamawiający przewiduje udzielenie zaliczki w w/w wysokości pod warunkiem zabezpieczenia, co nie znaczy, że wykonawca z zaliczki musi skorzystać, skoro nie chce. Uważam, że zgodnie z jego wolą należy z umowy usunąć zapisy dotyczące zaliczki i podpisać umowę. Jednak jak zawsze w takich nietypowych sprawach radzę skonsultować się z radcą prawnym, żeby wydał opinię. Moja jest taka, że do zaliczki nie wolno wykonawcy zmuszać, a jedynie jest to jego prawo do skorzystania lub nie. Nie chce, to niech się oświadczy, że nie chce i według mnie jest ok. Ale wtedy z umowy te zapisy należy usunąć.
0
2021-12-20 09:01 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy