Forum

Powrót Waloryzacja cen w umowie na dostawę energii elektrycznej

H.

Hanna .....

20

Drodzy ;)

w związku ze wzrostem cen energii elektrycznej Wykonawca wypowiedział nam umowę :-(
przygotowuję więc nowy przetarg i chciałabym wprowadzić do umowy klauzule waloryzacyjne.
Teoretycznie wiem, że muszę:
1. powołać się na wskaźnik GUS, ale nie wiem jaki...
2. określić "granice" czyli minimalny i maksymalny poziom wzrostu cen energii - pojęcia nie mam jakie to miałyby być granice...
3. określić termin kiedy Wykonawca może się zwrócić z wnioskiem o waloryzację i jak często może to robić...

Umowa zawarta będzie na 12 miesięcy i niby nie ma obowiązku waloryzacji cen, ale nie uśmiecha mi się robienie postępowań co 2-3 miesiące, bo mi Wykonawcy będą wypowiadać umowy... Nie chcę też, żeby Wykonawcy sztucznie podwyższali mi stawkę, żeby za dużo nie stracić pod koniec obowiązywania umowy....

Może ktoś z Was był lub jest w podobnej sytuacji i podpowie jak z tej sytuacji wybrnąć? ;)

z góry mocno dziękuję ;)
Drodzy ;) w związku ze wzrostem cen energii elektrycznej Wykonawca wypowiedział nam umowę :-( przygotowuję więc nowy przetarg i chciałabym wprowadzić do umowy klauzule waloryzacyjne. Teoretycznie wiem, że muszę: 1. powołać się na wskaźnik GUS, ale nie wiem jaki... 2. określić "granice" czyli minimalny i maksymalny poziom wzrostu cen energii - pojęcia nie mam jakie to miałyby być granice... 3. określić termin kiedy Wykonawca może się zwrócić z wnioskiem o waloryzację i jak często może to robić... Umowa zawarta będzie na 12 miesięcy i niby nie ma obowiązku waloryzacji cen, ale nie uśmiecha mi się robienie postępowań co 2-3 miesiące, bo mi Wykonawcy będą wypowiadać umowy... Nie chcę też, żeby Wykonawcy sztucznie podwyższali mi stawkę, żeby za dużo nie stracić pod koniec obowiązywania umowy.... Może ktoś z Was był lub jest w podobnej sytuacji i podpowie jak z tej sytuacji wybrnąć? ;) z góry mocno dziękuję ;)
0
2021-12-23 13:43 0

A.

Anna .....

1

może wpisać, że cena będzie indeksowana tj. dostawa po cenie, która jest danego dnia danego miesiąca na giełdzie?
może wpisać, że cena będzie indeksowana tj. dostawa po cenie, która jest danego dnia danego miesiąca na giełdzie?
0
2021-12-30 12:51 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy