Forum

Powrót poprawa kosztorysu

K.

Katarzyna .....

10

dzień dobry,
rozliczenie kosztorysowe. Wykonawca:
1. nie uwzględnił jednej pozycji w kosztorysie - wzywam do wyjaśnień czy odrzucam ofertę ?
2. w kilku pozycjach wpisał inną ilość - znacznie większą niż w przedmiarze - wzywam do wyjaśnień czy poprawiam jako inną omyłkę ?

Bardzo proszę o rady, pierwsze moje wynagrodzenie kosztorysowe.
dzień dobry, rozliczenie kosztorysowe. Wykonawca: 1. nie uwzględnił jednej pozycji w kosztorysie - wzywam do wyjaśnień czy odrzucam ofertę ? 2. w kilku pozycjach wpisał inną ilość - znacznie większą niż w przedmiarze - wzywam do wyjaśnień czy poprawiam jako inną omyłkę ? Bardzo proszę o rady, pierwsze moje wynagrodzenie kosztorysowe.
0
2021-12-30 07:56 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

ad. 1. w zasadzie do odrzucenia jeżeli jest to pozycja, która nigdzie się nie powtarza i z tego powodu nie da się dokonać poprawki, Natomiast jeśli wystepuje gdzieś w kosztorysie to można się pokusić o poprawkę (jeżeli nie będzie istotna )
Ad. 2 w zależności jak znaczące są te rozbieżności wyjścia mogą być dwa . poprawić jeżeli w istotny sposób nie wpływają na treść oferty (np. mały procent całości) lub niestety odrzucić jeśli są powazne zmiany.
Ps.
Wiem , że zaraz tu pojawi się kontra od Wojciecha, ale po to ustawodawca wprowadził to dawno temu żeby nie dochodziło do odrzucania ofert z błahych powodów. natomiast sami musicie sobie odpowiedzieć jak postąpić widząc całość dokumentacji.
ad. 1. w zasadzie do odrzucenia jeżeli jest to pozycja, która nigdzie się nie powtarza i z tego powodu nie da się dokonać poprawki, Natomiast jeśli wystepuje gdzieś w kosztorysie to można się pokusić o poprawkę (jeżeli nie będzie istotna ) Ad. 2 w zależności jak znaczące są te rozbieżności wyjścia mogą być dwa . poprawić jeżeli w istotny sposób nie wpływają na treść oferty (np. mały procent całości) lub niestety odrzucić jeśli są powazne zmiany. Ps. Wiem , że zaraz tu pojawi się kontra od Wojciecha, ale po to ustawodawca wprowadził to dawno temu żeby nie dochodziło do odrzucania ofert z błahych powodów. natomiast sami musicie sobie odpowiedzieć jak postąpić widząc całość dokumentacji.
0
2021-12-30 09:36 3
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy