Forum

Powrót Wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę?

I.

Ilona .....

0

Mam takie pytanie czy ogłaszając przetarg na wykonanie Programu Funkcjonalno-Użytkowego muszę wymagać zatrudnienia pracowników na podstawie umowy o pracę ?Czy wzwiązku z specyfiką usługi mogę odstąpić od takiego wymogu?
Mam takie pytanie czy ogłaszając przetarg na wykonanie Programu Funkcjonalno-Użytkowego muszę wymagać zatrudnienia pracowników na podstawie umowy o pracę ?Czy wzwiązku z specyfiką usługi mogę odstąpić od takiego wymogu?
0
2022-01-17 14:03 0

A.

Andrzej .....

10

Z art. 95 ust. 1 pzp wynika wymóg zatrudnienia na na podstawie stosunku pracy osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy. Wobec tego pytanie czy osoby wykonujące czynności związane z przygotowaniem PFU wykonują je w sposób określony w art. 22 kp., tj. czy wykonują je: "na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę"?
Przygotowanie PFU, w mojej ocenie a nigdy nie zlecałem takich prac, to raczej prace projektowe wykonywane przez osoby wykonujące wolne zawody, wiec ciężko bronić tezy, ze są one wykonywane zgodnie z art. 22 par. 1 kp.
Z art. 95 ust. 1 pzp wynika wymóg zatrudnienia na na podstawie stosunku pracy osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy. Wobec tego pytanie czy osoby wykonujące czynności związane z przygotowaniem PFU wykonują je w sposób określony w art. 22 kp., tj. czy wykonują je: "na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę"? Przygotowanie PFU, w mojej ocenie a nigdy nie zlecałem takich prac, to raczej prace projektowe wykonywane przez osoby wykonujące wolne zawody, wiec ciężko bronić tezy, ze są one wykonywane zgodnie z art. 22 par. 1 kp.
0
2022-01-18 12:10 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy