Forum

Powrót Warunek udziału - opis sposobu spełnienia przez wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie

A.

Agnieszka .....

1

Postawiony warunek – wykonanie co najmniej 2 prac instalacyjnych elektrycznych i sanitarnych w zakresie jednego zamówienia każda. Zastrzeżenie, że w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, wykonanie prac musi wykazać co najmniej jeden z wykonawców w całości.
W komentarzu UZP do nowej ustawy można przeczytać, że wydaje się, że w przypadku szczególnie skomplikowanych i złożonych zamówień zamawiający może wykluczyć łączenie doświadczeń z różnych branż, jeżeli uzna, że doświadczenie międzybranżowe jest nie do zastąpienia przez połączenie częściowego doświadczenia.
Żeby aż tak bardzo nie ograniczać konkurencji zastanawiam się nad czy dopuszczalny jest zapis, że zamawiający dopuszcza wykazanie się doświadczeniem w wykonaniu co najmniej 2 prac instalacyjnych elektrycznych i sanitarnych w zakresie jednego zamówienia każda, zdobytym w ramach konsorcjum, którego skład był odpowiadający składowi konsorcjum, które złożyło ofertę.
Postawiony warunek – wykonanie co najmniej 2 prac instalacyjnych elektrycznych i sanitarnych w zakresie jednego zamówienia każda. Zastrzeżenie, że w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, wykonanie prac musi wykazać co najmniej jeden z wykonawców w całości. W komentarzu UZP do nowej ustawy można przeczytać, że wydaje się, że w przypadku szczególnie skomplikowanych i złożonych zamówień zamawiający może wykluczyć łączenie doświadczeń z różnych branż, jeżeli uzna, że doświadczenie międzybranżowe jest nie do zastąpienia przez połączenie częściowego doświadczenia. Żeby aż tak bardzo nie ograniczać konkurencji zastanawiam się nad czy dopuszczalny jest zapis, że zamawiający dopuszcza wykazanie się doświadczeniem w wykonaniu co najmniej 2 prac instalacyjnych elektrycznych i sanitarnych w zakresie jednego zamówienia każda, zdobytym w ramach konsorcjum, którego skład był odpowiadający składowi konsorcjum, które złożyło ofertę.
0
2022-01-19 11:30 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Agnieszko,
Na początek napiszę jak ja zrozumiałem, daj znać, czy o to chodziło:
Spełnię warunek udziału, jeżeli wykonałem dwie prace elektryczne i dwie prace sanitarne zrealizowane na podstawie jednej umowy.
Dobdzie, dobdzie?
Trochę mi to słowo "każda" nie pasuje na końcu więc:
Może chodziło o to, ze muszę się wykazać minimum dwoma pracami (każda na podstawie odrębnej umowy) polegającymi na łącznym wykonaniu prac instalacyjnych i sanitarnych?
Ciężko mi sobie wyobrazić zadanie w którym takie połączenie byłoby uzasadnione aczkolwiek najprawdopodobniej akurat te zakresy i tak najczęściej są zlecane podwykonawcom, więc większość wykonawców chyba z takim warunkiem sobie poradzi.
Agnieszko, Na początek napiszę jak ja zrozumiałem, daj znać, czy o to chodziło: Spełnię warunek udziału, jeżeli wykonałem dwie prace elektryczne i dwie prace sanitarne zrealizowane na podstawie jednej umowy. Dobdzie, dobdzie? Trochę mi to słowo "każda" nie pasuje na końcu więc: Może chodziło o to, ze muszę się wykazać minimum dwoma pracami (każda na podstawie odrębnej umowy) polegającymi na łącznym wykonaniu prac instalacyjnych i sanitarnych? Ciężko mi sobie wyobrazić zadanie w którym takie połączenie byłoby uzasadnione aczkolwiek najprawdopodobniej akurat te zakresy i tak najczęściej są zlecane podwykonawcom, więc większość wykonawców chyba z takim warunkiem sobie poradzi.
0
2022-01-20 09:24 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy