Forum

Powrót Wolna ręka! proszę o pomoc!!!!!

A.

Agnieszka .....

19

Witam wszystkich!
Mam pewien dylemat robiłam przetarg tryb podstawowy na 4 pakiety ,oferta przyszła tylko na 1 pakiet i wybraliśmy tą firmę. I teraz chciałam zrobić przetarg w trybie z wolnej ręki bo to kwota 40 tys na te 3 pakiety i teraz okazało się że na jeden z tych pakietów nie przyszły oferty bo merytoryczna wpisała gramaturę jednego związku w ilości jakiej już nie produkują , a na przysłane pytania co do zmiany tej gramatury nie wyraziła zgody. Więc raczej nie mogę teraz zmienić opisu przedmiotu i wysłać zaproszenie bo gdyby nie jej pomyłka to ofertę by ktoś złożył. Czy waszym zadaniem mogę zrobić przetarg z wolnej ręki na dwa pozostałe pakiety a ten błędny pominąć i niech zamawia po za przetargiem czy macie lepsze wyjście z tej sytuacji oprócz robienia następnego przetargu uwzględniając zmianę na te 3 pakiety. Bardzo proszę o pomoc!!!
Witam wszystkich! Mam pewien dylemat robiłam przetarg tryb podstawowy na 4 pakiety ,oferta przyszła tylko na 1 pakiet i wybraliśmy tą firmę. I teraz chciałam zrobić przetarg w trybie z wolnej ręki bo to kwota 40 tys na te 3 pakiety i teraz okazało się że na jeden z tych pakietów nie przyszły oferty bo merytoryczna wpisała gramaturę jednego związku w ilości jakiej już nie produkują , a na przysłane pytania co do zmiany tej gramatury nie wyraziła zgody. Więc raczej nie mogę teraz zmienić opisu przedmiotu i wysłać zaproszenie bo gdyby nie jej pomyłka to ofertę by ktoś złożył. Czy waszym zadaniem mogę zrobić przetarg z wolnej ręki na dwa pozostałe pakiety a ten błędny pominąć i niech zamawia po za przetargiem czy macie lepsze wyjście z tej sytuacji oprócz robienia następnego przetargu uwzględniając zmianę na te 3 pakiety. Bardzo proszę o pomoc!!!
0
2022-01-27 07:50 0

L.

Leszek .....

13

w mojej ocenie w przypadku unieważnionych części dochodzi do ponownego (nowego) szacowania ich wartości. z informacji wskazanych przez Panią wynika, że ich łączna wartość nie przekracza progu stosowania ustawy Pzp więc w sytuacji, jeżeli te zamówienia nie podlegają łącznemu sumowaniu z jeszcze innymi zamówieniami, to przepisy ustawy Pzp nie znalazłyby zastosowania, czyli wchodziłyby w grę Państwa wewnętrzne procedury co do zamówień poniżej progów stosowania ustawy Pzp (chyba, że zamówienie jest współfinansowane ze środków UE, wtedy należy pamiętać o regułach wynikających z odpowiednich wytycznych).
w mojej ocenie w przypadku unieważnionych części dochodzi do ponownego (nowego) szacowania ich wartości. z informacji wskazanych przez Panią wynika, że ich łączna wartość nie przekracza progu stosowania ustawy Pzp więc w sytuacji, jeżeli te zamówienia nie podlegają łącznemu sumowaniu z jeszcze innymi zamówieniami, to przepisy ustawy Pzp nie znalazłyby zastosowania, czyli wchodziłyby w grę Państwa wewnętrzne procedury co do zamówień poniżej progów stosowania ustawy Pzp (chyba, że zamówienie jest współfinansowane ze środków UE, wtedy należy pamiętać o regułach wynikających z odpowiednich wytycznych).
0
2022-01-27 08:53 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy