Forum

Powrót Tryb podstawowy bez negocjacji

H.

Hubert .....

25

Szanowni Zamawiacze,
czy w postępowaniu krajowym w trybie podstawowym bez negocjacji (275 pkt 1 Pzp), jeżeli stawiam przesłanki fakultatywne (109.1.1. i 109.1.4 PZP) to właściwym będzie żądanie poniższych podmiotowych środków dowodowych:
1) KRK
2) oświadczenie o grupie kapitałowej
3) US
4) ZUS
5) odpis KRS/CEIDG
6) Oświadczenie o aktualności ?

Przede wszystkim chodzi mi o podpowiedź, co do żądania oświadczenia o aktualności informacji (pkt 5). Czy jak żądam KRK, grupy kapitałowej, US, ZUS, KRS/CEiDG to muszę i zażądać również zawsze oświadczenia o aktualności ? (IDENTYCZNIE, jak to jest w postępowaniu unijnym) ?

Wiem, że jest kilka opcji:
pierwsza - spoczywamy tylko na oświadczeniach o spełnianiu warunków (jak je stawiamy) i braku podstaw wykluczenia (art. 125 PZP) do oferty i nie żądamy od najkorzystniejszego w ogóle P.Śr.D.
druga - żądamy do oferty oświadczenia o spełnianiu warunków i braku podstaw (125 PZP), a od najkorzystniejszego możemy zażądać tylko oświadczenia o aktualności (nie żądamy KRK, grupy kapitałowej, US, ZUS, KRS/CEiDG,)
Szanowni Zamawiacze, czy w postępowaniu krajowym w trybie podstawowym bez negocjacji (275 pkt 1 Pzp), jeżeli stawiam przesłanki fakultatywne (109.1.1. i 109.1.4 PZP) to właściwym będzie żądanie poniższych podmiotowych środków dowodowych: 1) KRK 2) oświadczenie o grupie kapitałowej 3) US 4) ZUS 5) odpis KRS/CEIDG 6) Oświadczenie o aktualności ? Przede wszystkim chodzi mi o podpowiedź, co do żądania oświadczenia o aktualności informacji (pkt 5). Czy jak żądam KRK, grupy kapitałowej, US, ZUS, KRS/CEiDG to muszę i zażądać również zawsze oświadczenia o aktualności ? (IDENTYCZNIE, jak to jest w postępowaniu unijnym) ? Wiem, że jest kilka opcji: pierwsza - spoczywamy tylko na oświadczeniach o spełnianiu warunków (jak je stawiamy) i braku podstaw wykluczenia (art. 125 PZP) do oferty i nie żądamy od najkorzystniejszego w ogóle P.Śr.D. druga - żądamy do oferty oświadczenia o spełnianiu warunków i braku podstaw (125 PZP), a od najkorzystniejszego możemy zażądać tylko oświadczenia o aktualności (nie żądamy KRK, grupy kapitałowej, US, ZUS, KRS/CEiDG,)
0
2022-02-02 07:14 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Zgodnie z rozporządzeniem (§ 2 ) w sprawie PŚD każdy z wymienionych przez pana dowodów składa się na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia w zakresie konkretnej przesłanki. To samo dotyczy oświadczenia o aktualności. Proszę zwrócić uwagę, że chociaż wskazana podstawa wykluczenia w oświadczeniu i np.KRK znajduje się w tym samym przepisie art. 108 ust. 1 pkt. 3 i 4, to jednak jak się pan wczyta w rozporządzeniu dotyczy innej przesłanki wykluczenia. KRK potwierdza brak wykluczenia na podst. orzeczenia o zakazie ubiegania o zamówienie tytułem środka karnego oraz brak wykluczenia za przestępstwa i wykroczenia, a oświadczenie potwierdza brak decyzji o zaleganiu z podatkami i orzeczenia o zakazie ubiegania się o zamówienie. Nawiązując do wskazanych wyżej podstaw fakultatywnych 109.1.1. i 109.1.4 to oświadczenie o aktualności składa się na potwierdzenie 109.1.1, a KRS/CEDiG na potwierdzenie 109.1.1.4. W związku z tym, gdy decyduje się pan na żądanie PŚD z wyżej wymienionych artykułów fakultatywnych w postępowaniu krajowym, to żąda pan również oświadczenia o aktualności w zakresie 109.1.1 (ale również w zakresie 108.1.3, 4 i 6)
Zgodnie z rozporządzeniem (§ 2 ) w sprawie PŚD każdy z wymienionych przez pana dowodów składa się na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia w zakresie konkretnej przesłanki. To samo dotyczy oświadczenia o aktualności. Proszę zwrócić uwagę, że chociaż wskazana podstawa wykluczenia w oświadczeniu i np.KRK znajduje się w tym samym przepisie art. 108 ust. 1 pkt. 3 i 4, to jednak jak się pan wczyta w rozporządzeniu dotyczy innej przesłanki wykluczenia. KRK potwierdza brak wykluczenia na podst. orzeczenia o zakazie ubiegania o zamówienie tytułem środka karnego oraz brak wykluczenia za przestępstwa i wykroczenia, a oświadczenie potwierdza brak decyzji o zaleganiu z podatkami i orzeczenia o zakazie ubiegania się o zamówienie. Nawiązując do wskazanych wyżej podstaw fakultatywnych 109.1.1. i 109.1.4 to oświadczenie o aktualności składa się na potwierdzenie 109.1.1, a KRS/CEDiG na potwierdzenie 109.1.1.4. W związku z tym, gdy decyduje się pan na żądanie PŚD z wyżej wymienionych artykułów fakultatywnych w postępowaniu krajowym, to żąda pan również oświadczenia o aktualności w zakresie 109.1.1 (ale również w zakresie 108.1.3, 4 i 6)
0
2022-02-02 08:34 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy