Forum

Powrót Realizacja umowy

E.

Ewa .....

0

Zwracam się z prośbą o pomoc w następującej kwestii;
W ub. roku przeprowadziłam postępowanie w trybie podstawowym na dostawę odczynników laboratoryjnych, dzierżawę analizatorów oraz usługi serwisowe . Postępowanie było podzielone na części. Jedną z części była dostawa odczynników laboratoryjnych, inna zaś dzierżawa analizatora do biochemii , i kolejna część to usługi serwisowe na analizator, który jest naszą własnością. Umowy zostały podpisane we wrześniu 2021 r na okres 2 lat . Kilka dni temu analizator, będący naszą własnością uległ awarii. Naprawa nieopłacalna. W związku z czym musimy wydzierżawić kolejny analizator laboratoryjny , który musi być kompatybilny z odczynnikami, na które też mamy umowę na okres 24 m-cy. Zawarte umowy na dostawę odczynników, dzierżawę analizatora oraz usługi serwisowe na nasz analizator mamy z jednym Wykonawcą . Co mogę zrobić w obecnej sytuacji ? W jaki sposób mogę podpisać umowę na dzierżawę analizatora i co z umową na usługi serwisowe na sprzęt który jest do kasacji . Koszt dzierżawy nowego analizatora to: 2300,00 zł brutto za okres 19 mc-y. Nie bardzo wiem co mogę zrobić z podpisaną umową na serwis aparatu który uległ awarii ? Koszt usług serwisowych za okres 24 m-cy to 4320,00 zł brutto ( na to mamy umowę) . Sprawa pilna, dotyczy szpitalnego laboratorium . Pozdrawiam serdecznie Ewa
Zwracam się z prośbą o pomoc w następującej kwestii; W ub. roku przeprowadziłam postępowanie w trybie podstawowym na dostawę odczynników laboratoryjnych, dzierżawę analizatorów oraz usługi serwisowe . Postępowanie było podzielone na części. Jedną z części była dostawa odczynników laboratoryjnych, inna zaś dzierżawa analizatora do biochemii , i kolejna część to usługi serwisowe na analizator, który jest naszą własnością. Umowy zostały podpisane we wrześniu 2021 r na okres 2 lat . Kilka dni temu analizator, będący naszą własnością uległ awarii. Naprawa nieopłacalna. W związku z czym musimy wydzierżawić kolejny analizator laboratoryjny , który musi być kompatybilny z odczynnikami, na które też mamy umowę na okres 24 m-cy. Zawarte umowy na dostawę odczynników, dzierżawę analizatora oraz usługi serwisowe na nasz analizator mamy z jednym Wykonawcą . Co mogę zrobić w obecnej sytuacji ? W jaki sposób mogę podpisać umowę na dzierżawę analizatora i co z umową na usługi serwisowe na sprzęt który jest do kasacji . Koszt dzierżawy nowego analizatora to: 2300,00 zł brutto za okres 19 mc-y. Nie bardzo wiem co mogę zrobić z podpisaną umową na serwis aparatu który uległ awarii ? Koszt usług serwisowych za okres 24 m-cy to 4320,00 zł brutto ( na to mamy umowę) . Sprawa pilna, dotyczy szpitalnego laboratorium . Pozdrawiam serdecznie Ewa
0
2022-02-08 10:59 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Trochę pytań się nasuwa (bardziej na przyszłość ale zadać trzeba):
1. Dlaczego mieszasz w jednym postępowaniu dostawy i usługi (z czystej ciekawości pytam)?
2. Co miała w zakresie umowy firma realizująca usługi serwisowe na analizator, który jest Waszą własnością? Dawno temu jak opisywałem tego typu zamówienia to wykonawca miał zapewnić sprawność sprzętu. Jedyne co wyłączało jego odpowiedzialność za awarie to zgłoszenie konieczności wykonania remontu (zgłoszenie odpowiednio wcześniej, np przy przeglądzie okresowym ). Jak się zepsuło - miał naprawić. Jak się nie dało - wymienić sprzęt. Dlatego się zastanawiam, za co płaciliście? Zepsuło się i co? wykonawca nie będzie naprawiać? Dlaczego? I co macie na ten temat w umowie?
A przy okazji jaki jest koszt zakupu takiego urządzenia?
3. Dlaczego musicie (dlaczego chcecie - wiem :-) mieć analizator kompatybilny z odczynnikami? Ten zepsuty był kompatybilny? Nie prościej zamówić dzierżawę z odpowiednią ilością odczynników? albo odpłatność za jeden test (w cenę należy wliczyć dzierżawę i wszelkie naprawy i czynności konserwacyjne analizatora). Nie obawiacie się sytuacji, że firma konserwująca sprzęt, na spółkę w wydzierżawiającym zarzucą że sprzet nie działa bo odczynniki "niedobre"? Teraz nie ma takiej możliwości ale jakby te trzy części zamówienia były realizowane przez różnych wykonawców to jestem w stanie coś takiego sobie wyobrazić.

Uf, się rozpisałem,
sory że nie pomogłem
Trochę pytań się nasuwa (bardziej na przyszłość ale zadać trzeba): 1. Dlaczego mieszasz w jednym postępowaniu dostawy i usługi (z czystej ciekawości pytam)? 2. Co miała w zakresie umowy firma realizująca usługi serwisowe na analizator, który jest Waszą własnością? Dawno temu jak opisywałem tego typu zamówienia to wykonawca miał zapewnić sprawność sprzętu. Jedyne co wyłączało jego odpowiedzialność za awarie to zgłoszenie konieczności wykonania remontu (zgłoszenie odpowiednio wcześniej, np przy przeglądzie okresowym ). Jak się zepsuło - miał naprawić. Jak się nie dało - wymienić sprzęt. Dlatego się zastanawiam, za co płaciliście? Zepsuło się i co? wykonawca nie będzie naprawiać? Dlaczego? I co macie na ten temat w umowie? A przy okazji jaki jest koszt zakupu takiego urządzenia? 3. Dlaczego musicie (dlaczego chcecie - wiem :-) mieć analizator kompatybilny z odczynnikami? Ten zepsuty był kompatybilny? Nie prościej zamówić dzierżawę z odpowiednią ilością odczynników? albo odpłatność za jeden test (w cenę należy wliczyć dzierżawę i wszelkie naprawy i czynności konserwacyjne analizatora). Nie obawiacie się sytuacji, że firma konserwująca sprzęt, na spółkę w wydzierżawiającym zarzucą że sprzet nie działa bo odczynniki "niedobre"? Teraz nie ma takiej możliwości ale jakby te trzy części zamówienia były realizowane przez różnych wykonawców to jestem w stanie coś takiego sobie wyobrazić. Uf, się rozpisałem, sory że nie pomogłem
0
2022-02-08 13:05 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy