Forum

Powrót Zatrzymanie wadium - przed wyborem i odrzuceniem oferty?

K.

Katarzyna .....

10

Drodzy Zamówieniowcy!
Cz na podstawie art. 98 ust. 6 pkt. 1 (z przyczyn leżących po jego/wykonawcy stronie nie uzupełnił dokumentów i nie można wybrać jego oferty) mogę wykonać czynność zatrzymania wadium? Odrzucenie tej oferty może nastąpić po wyborze, ale czy samo zatrzymanie wadium - bo nie można wybrać TEJ oferty - może nastąpić wcześniej? Chcę żeby czas na odwołanie już biegł.
Co sądzicie?
Drodzy Zamówieniowcy! Cz na podstawie art. 98 ust. 6 pkt. 1 (z przyczyn leżących po jego/wykonawcy stronie nie uzupełnił dokumentów i nie można wybrać jego oferty) mogę wykonać czynność zatrzymania wadium? Odrzucenie tej oferty może nastąpić po wyborze, ale czy samo zatrzymanie wadium - bo nie można wybrać TEJ oferty - może nastąpić wcześniej? Chcę żeby czas na odwołanie już biegł. Co sądzicie?
0
2022-02-11 13:33 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Mi się wydaje, że nie możesz, tylko musisz (Zamawiający zatrzymuje wadium ... ).
Ale nie z powodu odrzucenia oferty/wykluczenia. Zatrzymanie wadium nie ma z tym nic wspólnego.
Termin na odwołanie od odrzucenia nie będzie niestety leciał, choć wykonawca będzie wiedział dlaczego- albo chociażby że - jego oferty w postępowaniu już nie ma.
Mi się wydaje, że nie możesz, tylko musisz (Zamawiający zatrzymuje wadium ... ). Ale nie z powodu odrzucenia oferty/wykluczenia. Zatrzymanie wadium nie ma z tym nic wspólnego. Termin na odwołanie od odrzucenia nie będzie niestety leciał, choć wykonawca będzie wiedział dlaczego- albo chociażby że - jego oferty w postępowaniu już nie ma.
0
2022-02-11 15:28 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy