Forum

Powrót podmiotowe środki dowodowe

A.

Anna .....

Fachowiec 145

Wykonawca w terminie nie złożył dokumentów na spełnianie warunku – dokumentów podmiotowych (złożył po terminie). Czy mogę jeszcze raz wezwać do złożenia tych dokumentów?
Wykonawca w terminie nie złożył dokumentów na spełnianie warunku – dokumentów podmiotowych (złożył po terminie). Czy mogę jeszcze raz wezwać do złożenia tych dokumentów?
0
2022-03-02 09:08 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Kiedyś na szkoleniu usłyszałem coś takiego (i się zgadzam):
Formalnie powinnaś wezwać.
Ale co będzie jeżeli:
Po pierwszym wezwaniu wykonawca złożył dokumenty prawidłowe (ale po terminie). (już je masz)
Uznajesz że idziemy po "pełnej biurokracji" i wzywasz do złożenia (uzupełnienia). A wykonawca dostarcza dokumenty błędne.
I co robić? Wykluczyć pomimo tego, ze jesteś w posiadaniu dokumentów potwierdzających spełnianie warunków?
Napisać notatkę że pomimo iż dokumenty wpłynęły po wyznaczonym terminie wzywanie do uzupełnienia jest bezpodstawne ponieważ zamawiający jest już w ich w posiadaniu.
Powyższe nie dotyczy uchybienia terminu na uzupełnienie.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że w tym wątku mogą wpłynąć zdania odrębne :-)
Kiedyś na szkoleniu usłyszałem coś takiego (i się zgadzam): Formalnie powinnaś wezwać. Ale co będzie jeżeli: Po pierwszym wezwaniu wykonawca złożył dokumenty prawidłowe (ale po terminie). (już je masz) Uznajesz że idziemy po "pełnej biurokracji" i wzywasz do złożenia (uzupełnienia). A wykonawca dostarcza dokumenty błędne. I co robić? Wykluczyć pomimo tego, ze jesteś w posiadaniu dokumentów potwierdzających spełnianie warunków? Napisać notatkę że pomimo iż dokumenty wpłynęły po wyznaczonym terminie wzywanie do uzupełnienia jest bezpodstawne ponieważ zamawiający jest już w ich w posiadaniu. Powyższe nie dotyczy uchybienia terminu na uzupełnienie. Oczywiście zdaję sobie sprawę że w tym wątku mogą wpłynąć zdania odrębne :-)
0
2022-03-02 09:34 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy