Forum

Powrót Przetarg - leki - nazwy własne a pozwolenie na dany lek

M.

Magdalena .....

Fachowiec 109

Czy argumentem do podania nazwy własnej danego leku oraz niedopuszczenie produktu równoważnego będzie posiadanie przez zamawiającego pozwolenia na stosowanie tego właśnie leku? Co o tym myślicie...
Teoretycznie po rozstrzygnięciu przetargu i po podpisaniu umowy przy założeniu, że wygrał oferent, który zaoferował inny lek z tą samą substancją czynną niż lek na który zamawiający posiada zezwolenie można wystąpić o wydanie drugiego pozwolenia, ale ta procedura trwa (około miesiąca), czy w takiej sytuacji zamawiający może pozostać przy leku na który pozwolenie już posiada... Ciekawa jestem Waszych opinii na ten temat.
Czy argumentem do podania nazwy własnej danego leku oraz niedopuszczenie produktu równoważnego będzie posiadanie przez zamawiającego pozwolenia na stosowanie tego właśnie leku? Co o tym myślicie... Teoretycznie po rozstrzygnięciu przetargu i po podpisaniu umowy przy założeniu, że wygrał oferent, który zaoferował inny lek z tą samą substancją czynną niż lek na który zamawiający posiada zezwolenie można wystąpić o wydanie drugiego pozwolenia, ale ta procedura trwa (około miesiąca), czy w takiej sytuacji zamawiający może pozostać przy leku na który pozwolenie już posiada... Ciekawa jestem Waszych opinii na ten temat.
0
2022-03-02 11:45 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

A może takie rozwiązanie:
Zamawiający wyraża zgodę na dostawę leków równoważnych, przy czym ze względu na konieczność zachowania ciągłości leczenia (albo z innych powodów) wykonawca zobligowany będzie do czasu otrzymania przez zamawiającego odpowiednich pozwoleń dostarczać leki wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Zamawiający zobowiązuje się do wystąpienia o wydanie pozwolenia na korzystanie z leku równoważnego niezwłocznie po podpisaniu umowy, nie później niż w terminie .... dni. O otrzymaniu pozwolenia Wykonawca zostanie powiadomiony niezwłocznie.

Zdradzę jednak w zaufaniu: nie mam żółtego pojęcia o tych pozwoleniach, lekach, procedurach itp - podziel to co napisałem przez jakąś liczbę (byle nie przez zero:-), bo możne to być kompletna bzdura. Nie wiem np czy wydanie pozwolenia jest płatne czy nie, ile papierologii, czasu i pracy wymaga.
Może ktoś coś jeszcze podpowie
A może takie rozwiązanie: Zamawiający wyraża zgodę na dostawę leków równoważnych, przy czym ze względu na konieczność zachowania ciągłości leczenia (albo z innych powodów) wykonawca zobligowany będzie do czasu otrzymania przez zamawiającego odpowiednich pozwoleń dostarczać leki wskazane w opisie przedmiotu zamówienia. Zamawiający zobowiązuje się do wystąpienia o wydanie pozwolenia na korzystanie z leku równoważnego niezwłocznie po podpisaniu umowy, nie później niż w terminie .... dni. O otrzymaniu pozwolenia Wykonawca zostanie powiadomiony niezwłocznie. Zdradzę jednak w zaufaniu: nie mam żółtego pojęcia o tych pozwoleniach, lekach, procedurach itp - podziel to co napisałem przez jakąś liczbę (byle nie przez zero:-), bo możne to być kompletna bzdura. Nie wiem np czy wydanie pozwolenia jest płatne czy nie, ile papierologii, czasu i pracy wymaga. Może ktoś coś jeszcze podpowie
0
2022-03-03 09:29 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy