Forum

Powrót polski (nie)ład - płatności

D.

Dorota .....

Fachowiec 107

jak to jest w końcu z tym płatnościami... przygotowujemy postępowanie z podziałem na części- będą 2 umowy powyżej 12 miesięcy, czyli zgodnie z promesą otrzymamy 3 transze do 20%, do 30% i resztę
Prawnik twierdzi, że informacje uzyskiwane telefonicznie czy pisemnie od BGK nie są wiążące i trzeba w warunkach wpisać, że wypłata odbędzie się tylko w 3 ratach, a więc w przypadku dwóch wykonawców to po prostu musimy zgrać ich harmonogramy.
Całość zamówienia kształtuje się tak, że jakieś 60% będzie dofinansowane, a koszty, które my poniesiemy to ok. 40%. Pomysł prawnika jest taki, że 1 transzę wypłacamy w całości z naszych środków. Druga transza- dostajemy jedną fakturę, opłacamy część z naszych i zwracamy się do BGK o wypłatę transzy i wtedy wypłacamy drugą część faktury. Trzecia transza pójdzie w całości z BGK.
Trochę mi to nie pasuje i jestem ciekawa jak Wy to robicie?
jak to jest w końcu z tym płatnościami... przygotowujemy postępowanie z podziałem na części- będą 2 umowy powyżej 12 miesięcy, czyli zgodnie z promesą otrzymamy 3 transze do 20%, do 30% i resztę Prawnik twierdzi, że informacje uzyskiwane telefonicznie czy pisemnie od BGK nie są wiążące i trzeba w warunkach wpisać, że wypłata odbędzie się tylko w 3 ratach, a więc w przypadku dwóch wykonawców to po prostu musimy zgrać ich harmonogramy. Całość zamówienia kształtuje się tak, że jakieś 60% będzie dofinansowane, a koszty, które my poniesiemy to ok. 40%. Pomysł prawnika jest taki, że 1 transzę wypłacamy w całości z naszych środków. Druga transza- dostajemy jedną fakturę, opłacamy część z naszych i zwracamy się do BGK o wypłatę transzy i wtedy wypłacamy drugą część faktury. Trzecia transza pójdzie w całości z BGK. Trochę mi to nie pasuje i jestem ciekawa jak Wy to robicie?
0
2022-03-03 14:20 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

nie mam rozwiązania ale podbijam temat bo za chwilę będę miała dokładnie te same rozterki
nie mam rozwiązania ale podbijam temat bo za chwilę będę miała dokładnie te same rozterki
0
2022-03-03 15:20 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy