Wykonawca w treści oferty na 1 stronie zamieszcza zapis:
"Wykonawca oferuje wykonanie całego przedmiotu zamówienia:
za cenę 10.300 zł brutto, słownie: dziesięć tysięcy i trzysta złotych 00/100 złotych brutto"
na drugiej stronie znajduje się tabela składająca się z 5 wierszy, służąca do obliczenia ceny - i tutaj wykonawca wpisał "245.140,00 zł"
Zamawiający zawarł w SWZ zapis:
"W przypadku rozbieżności w ofercie pomiędzy ceną wyrażoną cyfrowo, a ceną wyrażoną słownie, wiążąca dla zamawiającego jest wartość podana słownie"
Póki co, trzymam się literalnego brzmienia SWZ i przyjąłem, że cena oferty to 10.300,00 zł. Wystąpiłem równocześnie do wykonawcy o wyjaśnienie rażąco niskiej ceny.
Wykonawca zapewne odpisze, że się pomylił i że cena oferty, to 245.140,00 zł.
Czy w kontekście art. 233 ust. 2 PZP zamawiający ma możliwość korekty kwoty 10.300,00 zł???
Czy ktoś z Państwa miał podobny przypadek w swojej pracy?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję, za uwagi, wskazówki czy sugestie.
Wykonawca w treści oferty na 1 stronie zamieszcza zapis:
"Wykonawca oferuje wykonanie całego przedmiotu zamówienia:
za cenę 10.300 zł brutto, słownie: dziesięć tysięcy i trzysta złotych 00/100 złotych brutto"
na drugiej stronie znajduje się tabela składająca się z 5 wierszy, służąca do obliczenia ceny - i tutaj wykonawca wpisał "245.140,00 zł"
Zamawiający zawarł w SWZ zapis:
"W przypadku rozbieżności w ofercie pomiędzy ceną wyrażoną cyfrowo, a ceną wyrażoną słownie, wiążąca dla zamawiającego jest wartość podana słownie"
Póki co, trzymam się literalnego brzmienia SWZ i przyjąłem, że cena oferty to 10.300,00 zł. Wystąpiłem równocześnie do wykonawcy o wyjaśnienie rażąco niskiej ceny.
Wykonawca zapewne odpisze, że się pomylił i że cena oferty, to 245.140,00 zł.
Czy w kontekście art. 233 ust. 2 PZP zamawiający ma możliwość korekty kwoty 10.300,00 zł???
Czy ktoś z Państwa miał podobny przypadek w swojej pracy?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję, za uwagi, wskazówki czy sugestie.
0
2022-03-07 12:33 0