Forum

Powrót Wzrost cen - zmiana umowy

A.

Agata .....

15

Dzień dobry,
proszę o informację co Państwo by zrobili w takiej sytuacji: dostałam wniosek od Wykonawcy (dostawa mięsa oraz wędlin) w sprawie możliwości zwiększenia cen jednostkowych o 25%, ze względu na wzrost cen żywca i drobiu, przypraw, osłonek, energii elektrycznej i paliwa. W umowie nie przewidziałam możliwości zmiany ceny jednostkowej, wręcz zastrzegłam, że do końca umowy ma pozostać bez zmian. Wiem co się dzieję na rynku i wcale się nie dziwie Wykonawcy, że sporządził taki wniosek, zastanawiam się nad art. 455 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp. Najpierw jednak chciałabym wysłać pismo do Wykonawcy o wskazanie dowodów wpływających na to skąd wyliczył wzrost cen akurat o te 25% oraz o powołanie się na jakaś podstawę prawną (nic o Covidzie nie pisze). W jaki sposób Państwo by ugryźli ten temat ?
Dzień dobry, proszę o informację co Państwo by zrobili w takiej sytuacji: dostałam wniosek od Wykonawcy (dostawa mięsa oraz wędlin) w sprawie możliwości zwiększenia cen jednostkowych o 25%, ze względu na wzrost cen żywca i drobiu, przypraw, osłonek, energii elektrycznej i paliwa. W umowie nie przewidziałam możliwości zmiany ceny jednostkowej, wręcz zastrzegłam, że do końca umowy ma pozostać bez zmian. Wiem co się dzieję na rynku i wcale się nie dziwie Wykonawcy, że sporządził taki wniosek, zastanawiam się nad art. 455 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp. Najpierw jednak chciałabym wysłać pismo do Wykonawcy o wskazanie dowodów wpływających na to skąd wyliczył wzrost cen akurat o te 25% oraz o powołanie się na jakaś podstawę prawną (nic o Covidzie nie pisze). W jaki sposób Państwo by ugryźli ten temat ?
0
2022-03-14 12:52 0

M.

Małgorzata .....

0

Jak najbardziej art. 455 ust. 1 pkt 4 jest odpowiedni, nie pytałabym o podstawę prawną, ale sama zastanawiam się czy w tym przypadku, w celu udowodnienia podczas kontroli zasadności wyrażenia zgody na zwiększenie kwoty przeznaczonej na dostawy mięsa można zgłosić się do innych Wykonawców (np. pozostałych składających ofertę w postępowaniu) wystąpić z pismem o przykładowej treści: „W związku z potrzebą szacowania wartości zamówienia do przygotowania postępowania przetargowego na dostawy mięsa- umowa od kwietnia do grudnia 2022, uprzejmie proszę o udzielenie odpowiedzi na aktualne badanie rynku wg załączonej tabeli”. Próbowałabym w ten sposób uzasadnić podczas kontroli, że w ten sposób ważyliśmy, czy wyrazić zgodę na waloryzację, czy zerwać umowę (lub pozwolić na jej zerwanie Wykonawcy) i co byłoby korzystniejsze z punktu widzenia interesu publicznego.
Następnie otrzymując takie szacunki, porównałabym je z zwaloryzowanymi cenami zaproponowanymi przez dotychczasowego Wykonawcę.
Jak najbardziej art. 455 ust. 1 pkt 4 jest odpowiedni, nie pytałabym o podstawę prawną, ale sama zastanawiam się czy w tym przypadku, w celu udowodnienia podczas kontroli zasadności wyrażenia zgody na zwiększenie kwoty przeznaczonej na dostawy mięsa można zgłosić się do innych Wykonawców (np. pozostałych składających ofertę w postępowaniu) wystąpić z pismem o przykładowej treści: „W związku z potrzebą szacowania wartości zamówienia do przygotowania postępowania przetargowego na dostawy mięsa- umowa od kwietnia do grudnia 2022, uprzejmie proszę o udzielenie odpowiedzi na aktualne badanie rynku wg załączonej tabeli”. Próbowałabym w ten sposób uzasadnić podczas kontroli, że w ten sposób ważyliśmy, czy wyrazić zgodę na waloryzację, czy zerwać umowę (lub pozwolić na jej zerwanie Wykonawcy) i co byłoby korzystniejsze z punktu widzenia interesu publicznego. Następnie otrzymując takie szacunki, porównałabym je z zwaloryzowanymi cenami zaproponowanymi przez dotychczasowego Wykonawcę.
0
2022-03-16 06:40 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy