Forum

Powrót Postępowanie na przebudowę drogi

N.

Natalia .....

3

Witam,
będziemy przeprowadzać postępowanie na przebudowę drogi powiatowej. Niestety wcześniej robiła to nasza jednostka ale teraz muszę zrobić to ja :/ Jest to moje pierwsze postępowanie na tego rodzaju roboty - droga.
Szacowanie wartości powyżej 9 mln zł netto
Jakiego doświadczenia żądać - 2 roboty po 4 mln? czy mniejsze kwoty? wskazywać min. klasę drogi tj Z ? roboty polegające na budowie,przebudowie lub remoncie (bez cząstkowych)?
Czy ogólny zapis, że "roboty odpowiadające swoim rodzajem robotom stanowiącym przedmiot zamówienia na minimum kwotę X" będzie ok?
Mam wątpliwości czy nie jest to zbyt ogólny warunek.
Bo co jeśli wykonawca przedłoży wykaz z przebudową drogi krajowej - podobny rodzaj ? Niby kategoria drogi wyższa niż Z ale to jest takie nie doprecyzowane moim zadaniem.
Czy polisa oc na działalność jako warunek udziału w postępowaniu może być na 9 mln? Czy to jest za wysoki warunek?

Być może Państwo macie większe doświadczenie w tego rodzaju zamówieniach więc z chęcią poczytam jakieś wskazówki :)
Witam, będziemy przeprowadzać postępowanie na przebudowę drogi powiatowej. Niestety wcześniej robiła to nasza jednostka ale teraz muszę zrobić to ja :/ Jest to moje pierwsze postępowanie na tego rodzaju roboty - droga. Szacowanie wartości powyżej 9 mln zł netto Jakiego doświadczenia żądać - 2 roboty po 4 mln? czy mniejsze kwoty? wskazywać min. klasę drogi tj Z ? roboty polegające na budowie,przebudowie lub remoncie (bez cząstkowych)? Czy ogólny zapis, że "roboty odpowiadające swoim rodzajem robotom stanowiącym przedmiot zamówienia na minimum kwotę X" będzie ok? Mam wątpliwości czy nie jest to zbyt ogólny warunek. Bo co jeśli wykonawca przedłoży wykaz z przebudową drogi krajowej - podobny rodzaj ? Niby kategoria drogi wyższa niż Z ale to jest takie nie doprecyzowane moim zadaniem. Czy polisa oc na działalność jako warunek udziału w postępowaniu może być na 9 mln? Czy to jest za wysoki warunek? Być może Państwo macie większe doświadczenie w tego rodzaju zamówieniach więc z chęcią poczytam jakieś wskazówki :)
0
2022-03-29 11:00 0

M.

Mariusz .....

Fachowiec 1693

1. Zamawiający uzna warunek udziału w postępowaniu za spełniony na podstawie wykazu robót budowlanych wykonanych nie wcześniej niż w okresie ostatnich 5 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, przy czym jest to okres liczony wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert, wykonał co najmniej dwie roboty budowlane (przez robotę budowlaną rozumie się wykonywanie prac na podstawie jednej umowy) polegającą(ych) na budowie i/lub przebudowie i/lub rozbudowie i/lub odbudowie i/lub remoncie drogi o wartości co najmniej 700 000,00 zł brutto. 2 Polisę oc żądać przed podpisaniem umowy, nie brać tego jako warunek udziału w postępowaniu.
1. Zamawiający uzna warunek udziału w postępowaniu za spełniony na podstawie wykazu robót budowlanych wykonanych nie wcześniej niż w okresie ostatnich 5 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, przy czym jest to okres liczony wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert, wykonał co najmniej dwie roboty budowlane (przez robotę budowlaną rozumie się wykonywanie prac na podstawie jednej umowy) polegającą(ych) na budowie i/lub przebudowie i/lub rozbudowie i/lub odbudowie i/lub remoncie drogi o wartości co najmniej 700 000,00 zł brutto. 2 Polisę oc żądać przed podpisaniem umowy, nie brać tego jako warunek udziału w postępowaniu.
0
2022-03-29 11:07 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy