Forum

Powrót postępowanie na lampy solarne

M.

Marta .....

5

Witam. Mam do zorganizowania postępowanie na lampy solarne. Merytoryczni nakazali, żebym wraz z ofertą żądała deklaracji właściwości użytkowych na n/w elementy:
- fundament,
- słup,
- wysięgnik.
Pierwszy raz robię takie postępowanie i moje pytania są następujące:
1. Czy mogę żądać wraz z ofertą tych dokumentów ?
2. Jeśli tak to uważam, że nie podlegają one uzupełnieniu w razie niezłożenia wraz z ofertą
3. Czy mają one być podpisane podpisem elektronicznym przez Wykonawcę
4. Czy ktoś mial styczność z takimi dokumentami ? Boje się, że np. mogą być złożone w języki angielskim a ja dopuszczam tylko język polski, a wiec musiałyby być wtedy złożone wraz z tłumaczeniem. Ewentualnie mogłabym dopuscic złożenie w języku powszechnie znanym.
Witam. Mam do zorganizowania postępowanie na lampy solarne. Merytoryczni nakazali, żebym wraz z ofertą żądała deklaracji właściwości użytkowych na n/w elementy: - fundament, - słup, - wysięgnik. Pierwszy raz robię takie postępowanie i moje pytania są następujące: 1. Czy mogę żądać wraz z ofertą tych dokumentów ? 2. Jeśli tak to uważam, że nie podlegają one uzupełnieniu w razie niezłożenia wraz z ofertą 3. Czy mają one być podpisane podpisem elektronicznym przez Wykonawcę 4. Czy ktoś mial styczność z takimi dokumentami ? Boje się, że np. mogą być złożone w języki angielskim a ja dopuszczam tylko język polski, a wiec musiałyby być wtedy złożone wraz z tłumaczeniem. Ewentualnie mogłabym dopuscic złożenie w języku powszechnie znanym.
0
2022-03-30 09:02 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

1. generalnie można jako przedmiotowe środki dowodowe ale doprecyzuj czy mają byż wystawiane przez producenta (jak karty katalogowe) czy wykonawca ma sporządzić dokument - zdeklarować właściwości użytkowe (no i trzeba określić jakie informacje ma zawierać taka deklaracja czyli które parametry będziesz sprawdzać).
2. mogą podlegać uzupełnieniu a możesz zastrzec ze nie będą podlegać - wasza decyzja
3. jeżeli się nie mylę, to przedmiotowe tak samo jak podmiotowe czyli albo oryginał elektroniczny albo odwzorowanie podpisane przez wykonawcę
4. nie mam styczności z takimi dokumentami gdyż to merytoryczni akceptują materiały na etapie umowy i tak polecam robić. Określić jasno wymagania materiałowe w przetargu a potem egzekwować ich zgodność przed ich wbudowaniem zamiast badać je w postępowaniu. Jeżeli proponowany do wbudowania materiał nie będzie spełniał wymagań z przetargu (opz / projekt budowlany itp.) to merytoryczny go nie zaakceptuje a wykonawca w efekcie i tak będzie musiał uzyskać materiał spełniający wymagania żeby został zatwierdzony i wbudowany. W takim rozplanowaniu każdy robi to na czym się zna - ja prowadzę przetarg a merytoryczny pilnuje materiałów.
1. generalnie można jako przedmiotowe środki dowodowe ale doprecyzuj czy mają byż wystawiane przez producenta (jak karty katalogowe) czy wykonawca ma sporządzić dokument - zdeklarować właściwości użytkowe (no i trzeba określić jakie informacje ma zawierać taka deklaracja czyli które parametry będziesz sprawdzać). 2. mogą podlegać uzupełnieniu a możesz zastrzec ze nie będą podlegać - wasza decyzja 3. jeżeli się nie mylę, to przedmiotowe tak samo jak podmiotowe czyli albo oryginał elektroniczny albo odwzorowanie podpisane przez wykonawcę 4. nie mam styczności z takimi dokumentami gdyż to merytoryczni akceptują materiały na etapie umowy i tak polecam robić. Określić jasno wymagania materiałowe w przetargu a potem egzekwować ich zgodność przed ich wbudowaniem zamiast badać je w postępowaniu. Jeżeli proponowany do wbudowania materiał nie będzie spełniał wymagań z przetargu (opz / projekt budowlany itp.) to merytoryczny go nie zaakceptuje a wykonawca w efekcie i tak będzie musiał uzyskać materiał spełniający wymagania żeby został zatwierdzony i wbudowany. W takim rozplanowaniu każdy robi to na czym się zna - ja prowadzę przetarg a merytoryczny pilnuje materiałów.
0
2022-03-30 14:21 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy