Forum

Powrót tarcza antyinflacyjna a stawka vat w ofercie

A.

Anna .....

1

cześć, w trakcie postępowania na energie dostaliśmy pytanie - czy oferta na 5% czy na 23 %.. jaką stawkę należałoby uwzględnić? obecnie jest tarcza ale umowy zawierać będziemy od 01 lipca czyli teoretycznie już bez tarczy.. jak to rozwiązaliście? co będzie jak wykonawcy wskażą różne stawki VAT?
cześć, w trakcie postępowania na energie dostaliśmy pytanie - czy oferta na 5% czy na 23 %.. jaką stawkę należałoby uwzględnić? obecnie jest tarcza ale umowy zawierać będziemy od 01 lipca czyli teoretycznie już bez tarczy.. jak to rozwiązaliście? co będzie jak wykonawcy wskażą różne stawki VAT?
0
2022-03-31 23:05 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

W tym przypadku bym narzucił stawkę. Jaką? nie ma znaczenia ale chyba 23 bo wtedy księgowemu łatwiej będzie.
Jak narzucisz, będziesz mogła poprawić w przypadku gdy wykonawcy zastosują różne.
I dodał w umowie odpowiednie zapisy o przeliczeniu ceny brutto wg obowiązujących stawek (ja takie zapisy mam w każdej umowie).
W tym przypadku bym narzucił stawkę. Jaką? nie ma znaczenia ale chyba 23 bo wtedy księgowemu łatwiej będzie. Jak narzucisz, będziesz mogła poprawić w przypadku gdy wykonawcy zastosują różne. I dodał w umowie odpowiednie zapisy o przeliczeniu ceny brutto wg obowiązujących stawek (ja takie zapisy mam w każdej umowie).
0
2022-04-01 07:21 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy