Forum

Powrót Rażąco niska cena - 1 oferta

D.

Dorota .....

0

Mam wątpliwość,
wpłynęła do mnie 1 oferta która mieści się cenowo w kwocie jaką Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, natomiast jest niższa o ponad 30% od wartości szacunkowej powiększonej o podatek. (mam taką niestety rozbieżność między szacunkiem a kasą jaką posiada zamawiający).
Czy jak mam 1 ofertę to muszę badać rażąco niską cenę na podstawie art. 224 czy mogę uzasadnić , że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia?
Mam wątpliwość, wpłynęła do mnie 1 oferta która mieści się cenowo w kwocie jaką Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, natomiast jest niższa o ponad 30% od wartości szacunkowej powiększonej o podatek. (mam taką niestety rozbieżność między szacunkiem a kasą jaką posiada zamawiający). Czy jak mam 1 ofertę to muszę badać rażąco niską cenę na podstawie art. 224 czy mogę uzasadnić , że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia?
0
2022-04-07 09:00 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 472

Tu nie ma znaczenia ilość złożonych ofert. Badasz RNC natomiast jeśli uznasz, że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych (konkretnych) to nie wzywasz do wyjaśnień.
Tu nie ma znaczenia ilość złożonych ofert. Badasz RNC natomiast jeśli uznasz, że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych (konkretnych) to nie wzywasz do wyjaśnień.
0
2022-04-07 09:33 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy