Forum

Powrót Przedłużenie TZO - brak zgody, wezwanie do podpisania umowy, i co dalej

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Takie przemyślenia mnie nachodzą:
Muszę czekać na kasę, więc wstrzymuję się z oceną ofert, a właściwie wyborem oferty najkorzystniejszej. Do końca terminu mam jeszcze ze 3 tygodnie ale podejrzewam, że oczekiwanie na kochane "pienionszki" się przedłuży.
I tak kombinuję (prawie bezpotrzebnie :-)

A gdyby poprosić wykonawców o przedłużenie terminu związania już dzisiaj (bo to chyba mogę?)
I gdyby doszło do takiej sytuacji:
1. Najkorzystniejszy odmawia przedłużenia (ale do upływu pierwotnego terminu będziemy mieli jeszcze ze dwa tygodnie).
2. W tak zwanym międzyczasie otrzymamy dodatkową kasę,
3. Przed upływem pierwotnie wyznaczonego terminu ZO wzywam wykonawcę do podpisania umowy - ten nie może mi odmówić bez utraty wadium?
Dobrze myślę?
"Kombinatoryka stosowana" po to, aby "wspomóc odpowiednim argumentem" jednostkę zwierzchnią o szybsze przyznanie środków, żeby nie liczyli na możliwość przedłużenia TZO.
Bo naprawdę się obawiam, czy w tych zmieniających się dynamicznie warunkach wykonawca zgodzi się na przedłużenie terminu :-(
A jak się najkorzystniejszy nie zgodzi, a ja nie będę miał kasy, to będę robił postępowanie trzeci raz :-(
Czy może lepiej czekać cicho i podpisać umowę po TZO?
Budowlanka, tryb podstawowy.
Co myślicie?

Edit; A gdyby tu było przedszkole w przyszłości i wasz synek, którego jeszcze nie macie, więc nie mówcie mi, ŻE SIEDZI Z TYŁU (sprawdzić czy nie ksiądz).
Jak przeczytałem co napisałem, to takie mam odczucia. Grab jeden, Odbiór :-).
Takie przemyślenia mnie nachodzą: Muszę czekać na kasę, więc wstrzymuję się z oceną ofert, a właściwie wyborem oferty najkorzystniejszej. Do końca terminu mam jeszcze ze 3 tygodnie ale podejrzewam, że oczekiwanie na kochane "pienionszki" się przedłuży. I tak kombinuję (prawie bezpotrzebnie :-) A gdyby poprosić wykonawców o przedłużenie terminu związania już dzisiaj (bo to chyba mogę?) I gdyby doszło do takiej sytuacji: 1. Najkorzystniejszy odmawia przedłużenia (ale do upływu pierwotnego terminu będziemy mieli jeszcze ze dwa tygodnie). 2. W tak zwanym międzyczasie otrzymamy dodatkową kasę, 3. Przed upływem pierwotnie wyznaczonego terminu ZO wzywam wykonawcę do podpisania umowy - ten nie może mi odmówić bez utraty wadium? Dobrze myślę? "Kombinatoryka stosowana" po to, aby "wspomóc odpowiednim argumentem" jednostkę zwierzchnią o szybsze przyznanie środków, żeby nie liczyli na możliwość przedłużenia TZO. Bo naprawdę się obawiam, czy w tych zmieniających się dynamicznie warunkach wykonawca zgodzi się na przedłużenie terminu :-( A jak się najkorzystniejszy nie zgodzi, a ja nie będę miał kasy, to będę robił postępowanie trzeci raz :-( Czy może lepiej czekać cicho i podpisać umowę po TZO? Budowlanka, tryb podstawowy. Co myślicie? Edit; A gdyby tu było przedszkole w przyszłości i wasz synek, którego jeszcze nie macie, więc nie mówcie mi, ŻE SIEDZI Z TYŁU (sprawdzić czy nie ksiądz). Jak przeczytałem co napisałem, to takie mam odczucia. Grab jeden, Odbiór :-).
0
2022-04-27 14:18 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

po pierwsze moim zdaniem jeżeli wystąpisz teraz o przedłużenie tzo i wykonawca go nie przedłuży to podlega odrzuceniu - i nie ważne czy jednak zdążysz wybrać w pierwotnym tzo. Przesłanka już będzie - odmówił? odmówił więc zostaje odrzucony. A po drugie jeżeli czas cię goni a wiesz, że środki zostaną zwiększone to wybierz ofertę najkorzystniejszą i poczekaj z zawarciem umowy na zwiększenie - zaoszczędzisz czas na odwołania czyli jesteś tydzień do przodu.

EDIT: nie rozumiem Twojego edit o co w ogóle tam chodzi :D
po pierwsze moim zdaniem jeżeli wystąpisz teraz o przedłużenie tzo i wykonawca go nie przedłuży to podlega odrzuceniu - i nie ważne czy jednak zdążysz wybrać w pierwotnym tzo. Przesłanka już będzie - odmówił? odmówił więc zostaje odrzucony. A po drugie jeżeli czas cię goni a wiesz, że środki zostaną zwiększone to wybierz ofertę najkorzystniejszą i poczekaj z zawarciem umowy na zwiększenie - zaoszczędzisz czas na odwołania czyli jesteś tydzień do przodu. EDIT: nie rozumiem Twojego edit o co w ogóle tam chodzi :D
0
2022-04-27 14:22 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy