Forum

Powrót szacowanie wartości zamówienia a inflacja

J.

Justyna .....

9

Przymierzam się do szacowania wartości zamówienia na usługi sprzątania.
Poprzednią umowę miałam podpisaną na 24 miesiące- w tym okresie wykonawca wnosił już o waloryzacją wynagrodzenia w związku ze wzrostem wynagrodzenia najniższego krajowego.
Teraz otrzymałam pismo o ponowną waloryzację w związku z sytuacją w Ukrainie i inflacją (odpływ pracowników, coraz wyższe ceny artykułów chemicznych i higienicznych) - pozostaje do rozpatrzenia przez radcę prawnego.

Moje pytanie- czy do szacowania mam przyjąć średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem, który przewiduje wzrost cen o 5,1%, czy może na podstawie powyższego pisma dot. waloryzacji wynagrodzenia liczyć wzrost cen o 12%? Wiadome jest, że wzrost inflacji wynosi obecnie więcej niż średnioroczny wskaźnik, dlatego skłaniam się ku temu drugiego- czy będzie to poprawne działanie?
Przymierzam się do szacowania wartości zamówienia na usługi sprzątania. Poprzednią umowę miałam podpisaną na 24 miesiące- w tym okresie wykonawca wnosił już o waloryzacją wynagrodzenia w związku ze wzrostem wynagrodzenia najniższego krajowego. Teraz otrzymałam pismo o ponowną waloryzację w związku z sytuacją w Ukrainie i inflacją (odpływ pracowników, coraz wyższe ceny artykułów chemicznych i higienicznych) - pozostaje do rozpatrzenia przez radcę prawnego. Moje pytanie- czy do szacowania mam przyjąć średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem, który przewiduje wzrost cen o 5,1%, czy może na podstawie powyższego pisma dot. waloryzacji wynagrodzenia liczyć wzrost cen o 12%? Wiadome jest, że wzrost inflacji wynosi obecnie więcej niż średnioroczny wskaźnik, dlatego skłaniam się ku temu drugiego- czy będzie to poprawne działanie?
0
2022-04-28 10:20 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Z tego co pamiętam w ustawie (przy obliczaniu WPZ) nie ma już odwołania się do wskaźnika wzrostu cen i usług.
IMHO jak najbardziej możesz zwiększyć % w przypadku, gdy wiesz (lub z dużym prawdopodobieństwem możesz przewidzieć) z obserwacji rynku, że (edit:)wzrośnie bardziej niż inflacja.
Z tego co pamiętam w ustawie (przy obliczaniu WPZ) nie ma już odwołania się do wskaźnika wzrostu cen i usług. IMHO jak najbardziej możesz zwiększyć % w przypadku, gdy wiesz (lub z dużym prawdopodobieństwem możesz przewidzieć) z obserwacji rynku, że (edit:)wzrośnie bardziej niż inflacja.
0
2022-04-28 11:25 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy