Forum

Powrót Wykluczenie Wykonawcy a najkorzystniejsza oferta - art. 7 ustawy sankcyjnej

N.

Natalia .....

3

Czy powinnam wezwać do złożenia oświadczenia o barku podstaw do wykluczenia wszystkich Wykonawców? Czy tylko najkorzystniejszego?

Termin składania ofert minął.
Obowiązek wykluczenia obowiązuje po 30.04.
W SWZ zapis tylko o wykluczeniu - bez oświadczeń itd
Wezwałam już Wykonawcę do złożenia podmiotowych środków.
Teraz zastanawiam się czy 4 maja powinnam mimo to żądać oświadczenia od wszystkich ?
Art 110 o wykluczeniu na kazdy etapie wskazywałby, że dotyczy chyba wszystkich mimo mojego wezwania o złożenie podmiotowych środków?

Co uważacie Państwo?
Czy powinnam wezwać do złożenia oświadczenia o barku podstaw do wykluczenia wszystkich Wykonawców? Czy tylko najkorzystniejszego? Termin składania ofert minął. Obowiązek wykluczenia obowiązuje po 30.04. W SWZ zapis tylko o wykluczeniu - bez oświadczeń itd Wezwałam już Wykonawcę do złożenia podmiotowych środków. Teraz zastanawiam się czy 4 maja powinnam mimo to żądać oświadczenia od wszystkich ? Art 110 o wykluczeniu na kazdy etapie wskazywałby, że dotyczy chyba wszystkich mimo mojego wezwania o złożenie podmiotowych środków? Co uważacie Państwo?
0
2022-04-29 14:05 0

M.

Marzena .....

Fachowiec 163

Nie ma obowiązku żądać oświadczenia, zwłaszcza, że nie przewidywaliście takiego dokumentu w SWZ. Zamawiający i tak powinien weryfikować nowe przesłanki wykluczenia i to raczej w stosunku do wszystkich, którzy złożyli oferty.
Nie ma obowiązku żądać oświadczenia, zwłaszcza, że nie przewidywaliście takiego dokumentu w SWZ. Zamawiający i tak powinien weryfikować nowe przesłanki wykluczenia i to raczej w stosunku do wszystkich, którzy złożyli oferty.
0
2022-05-02 08:20 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy