Forum

Powrót Wykluczenie - Ustawa sankcyjna (art. 7) oraz Rozporządzenie UE art. 5k

H.

Hubert .....

25

Drodzy Zamawiacze, zwracam się z prośbą o pomoc/podpowiedzi.

Zamawiający wszczął 2 postępowania powyżej progów UE (przetarg nieograniczony) przed dniem 06.04.2022 r., tj. przed dniem wejścia w życie ustawy sankcyjnej Polskiej z dnia 13 kwietnia, oraz rozporządzenia UE 2022/576 z dnia 8 kwietnia 2022 r.

1) pierwsze postępowanie - w SWZ/ogłoszeniu nie zawierano żadnych informacji o wykluczeniu z art. 7 ustawy sankcyjnej ani art. 5k rozporządzenia) i nie wymagano żadnych dodatkowych oświadczeń. Nie dokonano również żadnych zmian treści SWZ. Jest już po otwarciu ofert.
Chcę teraz wezwać do złożenia podmiotowych środków dowodowych przewidzianych w SWZ (m.in. KRK, ZUS, US, gr kapitałowa, KRS/CEIDG, oświadczenie o aktualności). Czy muszę w tym wezwaniu żądać oświadczeń z art. 7 i art. 5k skoro nie było to przewidziane w ogóle w SWZ ? Czy wystarczy jak ,,samodzielnie" sprawdzę wykonawcę, czy nie figuruje na liście ministra. Odpowiedzi UZP nie wyjaśniają, a raczej jeszcze bardziej budzą moją wątpliwość.

2) drugie postępowanie - w związku z ustawą sankcyjną, zmodyfikowałem treść SWZ i sprostowałem ogłoszenie w TED dodając info o wykluczeniu na podstawie art. 7 ustawy sankcyjnej. W dniu 04.05.2022 opublikowało mi się sprostowanie ogłoszenia o zamówieniu oraz zamieściłem zmianę treści SWZ na stronie postępowania. Nie przewidziałem jednak ani informacji o wykluczeniu z art. 5k rozporządzenia, ani nie opisałem obowiązku złożenia oświadczeń na potwierdzenie braku podstaw z art. 7. Zamierzałem po prostu zweryfikować wykonawcę w oparciu o listę ministra.
Tego samego dnia (04.05.2022) UZP wrzucił odpowiedzi na pytania, które mówią m.in. o żądaniu oświadczenia z art. 5k rozporządzenia, oraz o weryfikacji lub żądaniu oświadczenia na podstawie art. 7 ustawy sankcyjnej (weryfikacja albo poprzez sekcję D JEDZ, albo dodatkowe oświadczenie).

Jak to ugryźć ?
Drodzy Zamawiacze, zwracam się z prośbą o pomoc/podpowiedzi. Zamawiający wszczął 2 postępowania powyżej progów UE (przetarg nieograniczony) przed dniem 06.04.2022 r., tj. przed dniem wejścia w życie ustawy sankcyjnej Polskiej z dnia 13 kwietnia, oraz rozporządzenia UE 2022/576 z dnia 8 kwietnia 2022 r. 1) pierwsze postępowanie - w SWZ/ogłoszeniu nie zawierano żadnych informacji o wykluczeniu z art. 7 ustawy sankcyjnej ani art. 5k rozporządzenia) i nie wymagano żadnych dodatkowych oświadczeń. Nie dokonano również żadnych zmian treści SWZ. Jest już po otwarciu ofert. Chcę teraz wezwać do złożenia podmiotowych środków dowodowych przewidzianych w SWZ (m.in. KRK, ZUS, US, gr kapitałowa, KRS/CEIDG, oświadczenie o aktualności). Czy muszę w tym wezwaniu żądać oświadczeń z art. 7 i art. 5k skoro nie było to przewidziane w ogóle w SWZ ? Czy wystarczy jak ,,samodzielnie" sprawdzę wykonawcę, czy nie figuruje na liście ministra. Odpowiedzi UZP nie wyjaśniają, a raczej jeszcze bardziej budzą moją wątpliwość. 2) drugie postępowanie - w związku z ustawą sankcyjną, zmodyfikowałem treść SWZ i sprostowałem ogłoszenie w TED dodając info o wykluczeniu na podstawie art. 7 ustawy sankcyjnej. W dniu 04.05.2022 opublikowało mi się sprostowanie ogłoszenia o zamówieniu oraz zamieściłem zmianę treści SWZ na stronie postępowania. Nie przewidziałem jednak ani informacji o wykluczeniu z art. 5k rozporządzenia, ani nie opisałem obowiązku złożenia oświadczeń na potwierdzenie braku podstaw z art. 7. Zamierzałem po prostu zweryfikować wykonawcę w oparciu o listę ministra. Tego samego dnia (04.05.2022) UZP wrzucił odpowiedzi na pytania, które mówią m.in. o żądaniu oświadczenia z art. 5k rozporządzenia, oraz o weryfikacji lub żądaniu oświadczenia na podstawie art. 7 ustawy sankcyjnej (weryfikacja albo poprzez sekcję D JEDZ, albo dodatkowe oświadczenie). Jak to ugryźć ?
0
2022-05-05 07:27 0

I.

Izabella .....

1

Przyłączę się do pytania, jak to jest z wykluczeniem z art. 5k Rozporządzenia? Stosować do wszystkich unijnych?
Przyłączę się do pytania, jak to jest z wykluczeniem z art. 5k Rozporządzenia? Stosować do wszystkich unijnych?
0
2022-05-05 11:44 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy