Forum

Powrót Źle wpisany w swz TZO

B.

Beata .....

6

Źle wskazany TZO, po otwarciu ofert zauważyłam że źle wpisałam datę TZO. Nie wybrałam jeszcze oferty . Co powinnam z tym zrobić? Powinno być do 20 maja, a wpisałam do 30 maja.
Źle wskazany TZO, po otwarciu ofert zauważyłam że źle wpisałam datę TZO. Nie wybrałam jeszcze oferty . Co powinnam z tym zrobić? Powinno być do 20 maja, a wpisałam do 30 maja.
0
2022-05-05 09:01 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Niewiele da się zrobić (chyba że masz zmodyfikowanego DeLoreana z koncentratorem strumienia :-)
Wadium było?
Można się pokusić poinformować wykonawców o błędzie podając prawidłowy termin (nie wiem, waham się). Jeśli wadium było i zostało złożone w formie dokumentowej -taka informacja nic nie zmieni - nikt chyba nie będzie chciał zmieniać wadium na "krótsze" ale dla porządku taką informację możesz wysłać. Zastanawiam się, co by było jakby w dniu 25 maja poprosić gwaranta o zapłatę wadium. Z jednej strony będzie obowiązany do wypłaty na podstawie udzielonej gwarancji do dnia 30 maja, z drugiej strony zamawiający nie będzie miał prawa zabrać wadium po ustawowym terminie ZO. Moim zdaniem gwarant nie wypłaci. A w przypadku zatrzymania gotówki - wykonawca wygra sprawę w sądzie.
Może ktoś jeszcze się wypowie np w temacie czy taka informacja będzie niedopuszczalna zmianą swz po otwarciu ofert. IMHO nie, ponieważ niezależnie od tego co wpisałaś TZO wynosi 30 dni (z ustawy) a podany dłuższy termin jest nieskuteczny.
Niewiele da się zrobić (chyba że masz zmodyfikowanego DeLoreana z koncentratorem strumienia :-) Wadium było? Można się pokusić poinformować wykonawców o błędzie podając prawidłowy termin (nie wiem, waham się). Jeśli wadium było i zostało złożone w formie dokumentowej -taka informacja nic nie zmieni - nikt chyba nie będzie chciał zmieniać wadium na "krótsze" ale dla porządku taką informację możesz wysłać. Zastanawiam się, co by było jakby w dniu 25 maja poprosić gwaranta o zapłatę wadium. Z jednej strony będzie obowiązany do wypłaty na podstawie udzielonej gwarancji do dnia 30 maja, z drugiej strony zamawiający nie będzie miał prawa zabrać wadium po ustawowym terminie ZO. Moim zdaniem gwarant nie wypłaci. A w przypadku zatrzymania gotówki - wykonawca wygra sprawę w sądzie. Może ktoś jeszcze się wypowie np w temacie czy taka informacja będzie niedopuszczalna zmianą swz po otwarciu ofert. IMHO nie, ponieważ niezależnie od tego co wpisałaś TZO wynosi 30 dni (z ustawy) a podany dłuższy termin jest nieskuteczny.
0
2022-05-05 09:18 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy