Forum

Powrót pytanie o ustawę art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r.

A.

Aleksandra .....

0

Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie mi , dlaczego na szkoleniach jest informacja, ze wykluczamy wykonawcę oferującego rozwiązania firmy Kaspersky. Wykonawcą jest dostawca (sklep za rogiem), który nie znajduje się na żadnej liście. Jaka jest podstawa wykluczenia ?
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie mi , dlaczego na szkoleniach jest informacja, ze wykluczamy wykonawcę oferującego rozwiązania firmy Kaspersky. Wykonawcą jest dostawca (sklep za rogiem), który nie znajduje się na żadnej liście. Jaka jest podstawa wykluczenia ?
0
2022-05-06 12:03 0

M.

Mirosława .....

1

Być może chodzi o zastosowane środki sankcyjne (kolumna 4) listy sankcyjnej. W przypadku Kasperskiego mówi się tam o: zamrożenie wszystkich środków finansowych i zasobów gospodarczych,
zakaz udostępniania osobie wpisanej na listę lub na rzecz tej osoby – bezpośrednio lub pośrednio – jakichkolwiek środków finansowych lub zasobów gospodarczych, zakaz świadomego i umyślnego udziału w działaniach, których celem lub skutkiem jest ominięcie środków wskazanych w lit. a i b, ....
Wydaje mi się, że z tych zapisów wynika także pośrednio wyeliminowanie produktów, które mogą stanowić zasób finansowy lub gospodarczy osób i podmiotów umieszczonych na tej liście. Sądzę, że te produkty powinny być wyeliminowane z obrotu. Głowy jednak nie dam.
Być może chodzi o zastosowane środki sankcyjne (kolumna 4) listy sankcyjnej. W przypadku Kasperskiego mówi się tam o: zamrożenie wszystkich środków finansowych i zasobów gospodarczych, zakaz udostępniania osobie wpisanej na listę lub na rzecz tej osoby – bezpośrednio lub pośrednio – jakichkolwiek środków finansowych lub zasobów gospodarczych, zakaz świadomego i umyślnego udziału w działaniach, których celem lub skutkiem jest ominięcie środków wskazanych w lit. a i b, .... Wydaje mi się, że z tych zapisów wynika także pośrednio wyeliminowanie produktów, które mogą stanowić zasób finansowy lub gospodarczy osób i podmiotów umieszczonych na tej liście. Sądzę, że te produkty powinny być wyeliminowane z obrotu. Głowy jednak nie dam.
0
2022-05-06 12:50 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy