Forum

Powrót omyłki rachunkowe

M.

Monika .....

11

Dzień dobry,
Namieszałam i proszę o pomoc:
W swz był zapis że wykonawca ma podać cenę za 1 godz. i łączną cenę za x godzin. Cena za 1 godz. ma odpowiadać ilorazowi ceny łącznej i ilości godz.
W ofercie wykonawca wskazała cenę łączną i cenę za 1 godz. z tym, że iloraz ceny łącznej i ilości godz. nie daje ceny za 1 godz. Dodatkowo po podzieleniu ceny łącznej i ilości godz. wychodzi stawka do trzech miejsc po przecinku i cokolwiek po zaokrągleniu się przyjmie to nie wyjdziemy w drugą stronę na cenę ofertową.
Przykład, cena za 1 godz. 30,72 zł, cena łączna 4760 zł przy 155 godz.
Cena jedn powinna być 4760/155=30,71 zł w zaokrągleniu. , ale 30,71*155=4760,05 zł
Jak wybrnąć:
a) poprawić łączną cenę jako iloczyn ceny jedn. i ilości godz.,
b) poprawić cenę jedn. jako iloraz łącznej ceny i ilości godz., nie przejmując się że nie wyjdziemy później na cenę ofertową,
c) odrzucić jako błąd w obliczeniu ceny.
Skłaniam się ku opcji a). Chętnie poznam inne opinie.
W kolejnym postępowaniach już takiego nieszczęsnego zapisu nie wstawię więc za komentarze w stylu "trzeba było zrobić .." dziękuję :)
Pozdrawiam
Dzień dobry, Namieszałam i proszę o pomoc: W swz był zapis że wykonawca ma podać cenę za 1 godz. i łączną cenę za x godzin. Cena za 1 godz. ma odpowiadać ilorazowi ceny łącznej i ilości godz. W ofercie wykonawca wskazała cenę łączną i cenę za 1 godz. z tym, że iloraz ceny łącznej i ilości godz. nie daje ceny za 1 godz. Dodatkowo po podzieleniu ceny łącznej i ilości godz. wychodzi stawka do trzech miejsc po przecinku i cokolwiek po zaokrągleniu się przyjmie to nie wyjdziemy w drugą stronę na cenę ofertową. Przykład, cena za 1 godz. 30,72 zł, cena łączna 4760 zł przy 155 godz. Cena jedn powinna być 4760/155=30,71 zł w zaokrągleniu. , ale 30,71*155=4760,05 zł Jak wybrnąć: a) poprawić łączną cenę jako iloczyn ceny jedn. i ilości godz., b) poprawić cenę jedn. jako iloraz łącznej ceny i ilości godz., nie przejmując się że nie wyjdziemy później na cenę ofertową, c) odrzucić jako błąd w obliczeniu ceny. Skłaniam się ku opcji a). Chętnie poznam inne opinie. W kolejnym postępowaniach już takiego nieszczęsnego zapisu nie wstawię więc za komentarze w stylu "trzeba było zrobić .." dziękuję :) Pozdrawiam
0
2022-05-06 12:46 0

A.

Anna .....

Fachowiec 315

W mojej ocenie cena jednostkowa jest ceną wyjściową do obliczenia łącznej ceny brutto. Poprawiłabym jako omyłkę rachunkową pomimo tego, że prowadzi do zmiany ceny brutto oferty, jednakże trzeba mieć na uwadze zapisy wprowadzone do SWZ w sposobie obliczenia ceny oferty
W mojej ocenie cena jednostkowa jest ceną wyjściową do obliczenia łącznej ceny brutto. Poprawiłabym jako omyłkę rachunkową pomimo tego, że prowadzi do zmiany ceny brutto oferty, jednakże trzeba mieć na uwadze zapisy wprowadzone do SWZ w sposobie obliczenia ceny oferty
0
2022-05-06 12:53 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy