Forum

Powrót Zwrot wadium

N.

Natalia .....

3

Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem, że jeżeli wybrałam już ofertę, ale nie podpisałam jeszcze umowy (i nie podpiszę w pierwotnym terminie związania ofertą) to mimo wszystko muszę zwrócić wadium wszystkim ze względu na upływ terminu związania art. 98 ust. 1 pkt 1 pzp?
Bo teraz nie mam możliwości (jaka podstawa z pzp) do poproszenia Wykonawcy o przedłożenie terminu skoro już wybrałam ofertę prawda?

Czyli podsumowując będę miała taką sytuację: mam wybraną ofertę, zwrócone wadia nawet tego wybranego i nie podpisaną póki co umowę ?
Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem, że jeżeli wybrałam już ofertę, ale nie podpisałam jeszcze umowy (i nie podpiszę w pierwotnym terminie związania ofertą) to mimo wszystko muszę zwrócić wadium wszystkim ze względu na upływ terminu związania art. 98 ust. 1 pkt 1 pzp? Bo teraz nie mam możliwości (jaka podstawa z pzp) do poproszenia Wykonawcy o przedłożenie terminu skoro już wybrałam ofertę prawda? Czyli podsumowując będę miała taką sytuację: mam wybraną ofertę, zwrócone wadia nawet tego wybranego i nie podpisaną póki co umowę ?
0
2022-05-09 11:42 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

tak, zwracamy jak tylko zisci się którakolwiek z przesłanek. Więc jesli nie podpiszecie umpowy przed uplywem TZO to musicie wszystkim zwrócić wadium. Po upływie TZO, i tak nie miałabys podstawy do zatrzymania, gdyby wykonawca chciał się uchylić. Więc nie ma po co trzymac.
tak, zwracamy jak tylko zisci się którakolwiek z przesłanek. Więc jesli nie podpiszecie umpowy przed uplywem TZO to musicie wszystkim zwrócić wadium. Po upływie TZO, i tak nie miałabys podstawy do zatrzymania, gdyby wykonawca chciał się uchylić. Więc nie ma po co trzymac.
0
2022-05-09 11:46 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy