Forum

Powrót Podpis paczki dokumentów

R.

Remigiusz .....

7

W postępowaniu otrzymaliśmy dwie oferty:
Oferta 1.
Wykonawca złożył ofertę w postępowaniu pow. 130 000 zł. Po deszyfrowaniu rozpakowałem ZIP i otworzyła się oferta podpisana długopisem i opatrzona pieczątką (skan podpisu), która nie przeszłą weryfikacji podpisem elektronicznym przez: e-dowód, szafirem i weryfikacjapliku.pl Wszędzie komunikat że nie podpisano i weryfikacja negatywna. Wezwaliśmy wykonawcę do złożenia wyjaśnień w tej kwestii i odpisał, że "...oferta została opatrzona podpisem osobistym Prezesa , następnie zaszyfrowana na miniportalu i przesłana przez ePUAP..."
Oferta 2.
Analogicznie do pierwszej skan podpisu z pieczątką ale wyjaśnienia złożone brzmią inaczej a mianowicie, że "...plik zawierający ofertę zachowany w skompresowanym archiwum dokumentów elektronicznych zapisany w formacie ZIP wraz z właściwym podpisem który został złożony przed zaszyfrowaniem oferty. Oferta złożona wraz z podpisem zaufanym dołączonym jako plik podpisu do "paczki" dokumentów elektronicznych przed jej zaszyfrowaniem..."
Deszyfracja pomyślna natomiast ZIP zawiera tylko jeden dokument, którego weryfikacja jak powyżej dała wynik negatywny a nie ma drugiego pliku z podpisem do paczki :(
Sprawdziłem jeszcze raz ePUAP ale tam tylko jeden załącznik ZIP. Jakiś pomysł gdzie się podział plik z podpisem?

Teraz tak się zastanawiam, że być może i pierwszy był podpisywany jak druga oferta ale też nie znalazłem nigdzie pliku podpisem (jest tylko jeden plik pdf zawierający ofertę, oświadczenie i pełnomocnictwo).

Jakiś jeszcze pomysł na weryfikację ofert poza wymienionymi powyżej czy oferty do odrzucenia ?
W postępowaniu otrzymaliśmy dwie oferty: Oferta 1. Wykonawca złożył ofertę w postępowaniu pow. 130 000 zł. Po deszyfrowaniu rozpakowałem ZIP i otworzyła się oferta podpisana długopisem i opatrzona pieczątką (skan podpisu), która nie przeszłą weryfikacji podpisem elektronicznym przez: e-dowód, szafirem i weryfikacjapliku.pl Wszędzie komunikat że nie podpisano i weryfikacja negatywna. Wezwaliśmy wykonawcę do złożenia wyjaśnień w tej kwestii i odpisał, że "...oferta została opatrzona podpisem osobistym Prezesa , następnie zaszyfrowana na miniportalu i przesłana przez ePUAP..." Oferta 2. Analogicznie do pierwszej skan podpisu z pieczątką ale wyjaśnienia złożone brzmią inaczej a mianowicie, że "...plik zawierający ofertę zachowany w skompresowanym archiwum dokumentów elektronicznych zapisany w formacie ZIP wraz z właściwym podpisem który został złożony przed zaszyfrowaniem oferty. Oferta złożona wraz z podpisem zaufanym dołączonym jako plik podpisu do "paczki" dokumentów elektronicznych przed jej zaszyfrowaniem..." Deszyfracja pomyślna natomiast ZIP zawiera tylko jeden dokument, którego weryfikacja jak powyżej dała wynik negatywny a nie ma drugiego pliku z podpisem do paczki :( Sprawdziłem jeszcze raz ePUAP ale tam tylko jeden załącznik ZIP. Jakiś pomysł gdzie się podział plik z podpisem? Teraz tak się zastanawiam, że być może i pierwszy był podpisywany jak druga oferta ale też nie znalazłem nigdzie pliku podpisem (jest tylko jeden plik pdf zawierający ofertę, oświadczenie i pełnomocnictwo). Jakiś jeszcze pomysł na weryfikację ofert poza wymienionymi powyżej czy oferty do odrzucenia ?
0
2022-05-09 14:47 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy