Poproszę o pomoc. Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją. Może miał ktoś podobną. Postępowanie krajowe. Mam problem z weryfikacją podpisu jednej oferty złożonej przez osobę fizyczna prowadząca działalność gospodarczą; nazwa firmy przykładowo: „nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”. ;) Oferta zawiera 2 pliki pdf. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu podpisane prawidłowo. Wynik weryfikacji programem PEM-HEART SIGNATURE (ENIGMA):
Status weryfikacji podpisu:
Podpis poprawnie zweryfikowany. Typ podpisu: PAdES-A
Funkcja skrótu podpisu: SHA-256
Rodzaj podpisu: kwalifikowany
Imię: Domicela
Nazwisko: Pęcherzewska
Wystawca certyfikatu: Enigma Systemy Ochrony Informacji Sp. z o.o.
Problem pojawił się przy weryfikacji oferty. Korzystając z tego samego oprogramowania pojawił się komunikat:
Status weryfikacji podpisu: Podpis nie weryfikowalny. Brak możliwości zbudowania ścieżki certyfikacji
Typ podpisu: PAdES
Rodzaj podpisu: niekwalifikowany
Nazwa powszechna: „nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”
Wydaje mi się że oferta była podpisywana w Acrobat Reader i coś poszło nie tak. Wygląda jakby ofertę chciała podpisać firma a nie osoba fizyczna. Sprawdzałem programem proCertum SmartSign i Szafir. Tam komunikat jest następujący:
Podpis: 1 - Niekompletnie zweryfikowany
Rodzaj certyfikatu Niekwalifikowany
Format podpisu PAdES-BES
Podpis zawiera znacznik czasu Brak
Certyfikat podpisującego / składającego pieczęć
Kraj: PL
Wystawca certyfikatu -
Lista CRL wykorzystana do weryfikacji certyfikatu -
Status weryfikacji Niekompletnie zweryfikowany
Podpis został niekompletnie zweryfikowany - Brak certyfikatu CA w lokalnym magazynie.
DN: CN=„nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”
Jak sprawdzam szczegóły certyfikatu w Szafirze to mam następujący komunikat:
Nie kwalifikowany certyfikat wystawiony dla:
C=PL, emailAddress=nazwa_firmy@domicela.pecherzewska.pl, CN=„nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”
Wystawca certyfikatu:
C=PL, emailAddress= nazwa_firmy@domicela.pecherzewska.pl, CN=„nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”
Nie wiem jak to ugryźć. Oferta chyba nie do uratowania. Miał ktoś podobny przypadek? Co oznacza: Brak certyfikatu CA w lokalnym magazynie? Imię i nazwisko oczywiście wymyślone. ;-)
Poproszę o pomoc. Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją. Może miał ktoś podobną. Postępowanie krajowe. Mam problem z weryfikacją podpisu jednej oferty złożonej przez osobę fizyczna prowadząca działalność gospodarczą; nazwa firmy przykładowo: „nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”. ;) Oferta zawiera 2 pliki pdf. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu podpisane prawidłowo. Wynik weryfikacji programem PEM-HEART SIGNATURE (ENIGMA):
Status weryfikacji podpisu:
Podpis poprawnie zweryfikowany. Typ podpisu: PAdES-A
Rodzaj podpisu: kwalifikowany
Imię: Domicela
Nazwisko: Pęcherzewska
Wystawca certyfikatu: Enigma Systemy Ochrony Informacji Sp. z o.o.
Problem pojawił się przy weryfikacji oferty. Korzystając z tego samego oprogramowania pojawił się komunikat:
Status weryfikacji podpisu: Podpis nie weryfikowalny. Brak możliwości zbudowania ścieżki certyfikacji
Typ podpisu: PAdES
Rodzaj podpisu: niekwalifikowany
Wydaje mi się że oferta była podpisywana w Acrobat Reader i coś poszło nie tak. Wygląda jakby ofertę chciała podpisać firma a nie osoba fizyczna. Sprawdzałem programem proCertum SmartSign i Szafir. Tam komunikat jest następujący:
Podpis: 1 - Niekompletnie zweryfikowany
Rodzaj certyfikatu Niekwalifikowany
Format podpisu PAdES-BES
Podpis zawiera znacznik czasu Brak
Certyfikat podpisującego / składającego pieczęć
Kraj: PL
Wystawca certyfikatu -
Lista CRL wykorzystana do weryfikacji certyfikatu -
Status weryfikacji Niekompletnie zweryfikowany
Podpis został niekompletnie zweryfikowany - Brak certyfikatu CA w lokalnym magazynie.
DN: CN=„nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”
Jak sprawdzam szczegóły certyfikatu w Szafirze to mam następujący komunikat:
Nie kwalifikowany certyfikat wystawiony dla:
C=PL, emailAddress=nazwa_firmy@domicela.pecherzewska.pl, CN=„nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”
Wystawca certyfikatu:
C=PL, emailAddress= nazwa_firmy@domicela.pecherzewska.pl, CN=„nazwa firmy Domicela Pęcherzewska”
Nie wiem jak to ugryźć. Oferta chyba nie do uratowania. Miał ktoś podobny przypadek? Co oznacza: Brak certyfikatu CA w lokalnym magazynie? Imię i nazwisko oczywiście wymyślone. ;-)
0
2022-05-17 15:40 0