Forum

Powrót ponownie oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia i wezwanie do jego uzupełnienia

R.

Rafał .....

11

Cześć wszystkim, poproszę o pomoc.
Postępowanie krajowe. Podstawowe war. 2. Wymagałem złożenia wraz z ofertą oświadczenia z art. 125 ust. 1. Dopisałem do tego dokumentu również oświadczanie o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego. I teraz schody: wykonawca oczywiście oświadczył że nie podlega wykluczeniu z przesłanek 108 ust. 1, jak również że Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu. Natomiast nic nie zrobił z oświadczeniem dot. wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 7 ust. 1 o szczególnych rozwiązaniach (…). Miał skreślić podlega/nie podlega. Nic nie zrobił.
I teraz pytanie czy od razu wzywam do uzupełnienia dokumentu ze 128 ust. 1 pkt 1?

Rozumiem, że jest to dokument zawierający błędy (a nie, że niezłożony czy niekompletny). Tak?
Czy w wezwaniu wystarczy że napiszę, iż Wykonawca zobowiązany był do złożenia wraz z ofertą oświadczenia, w którym to powinien oświadczyć iż podlega lub nie podlega wykluczeniu w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego?

A co z jego aktualnością? (art. 125 ust. 3) Czy muszę dopisywać również w piśmie do Wykonawcy : „w związku z powyższym wzywam do złożenia oświadczenia aktualnego na dzień złożenia oferty o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu i o braku podstaw do wykluczenia składanego na podstawie art. 125 ust.”?
Gdzieś to wykonawca musi dopisywać (o aktualności)?

Ja się poddaję. Niby wszystko wiem ale chyba już nic nie wiem. To przecież podstawy mnie się zaczyna wszystko mieszać :/
A może wystarczy, że Wykonawca złoży nowe poprawnie wypełnione nowe oświadczenie na naszym wzorze i będzie ok?
Cześć wszystkim, poproszę o pomoc. Postępowanie krajowe. Podstawowe war. 2. Wymagałem złożenia wraz z ofertą oświadczenia z art. 125 ust. 1. Dopisałem do tego dokumentu również oświadczanie o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego. I teraz schody: wykonawca oczywiście oświadczył że nie podlega wykluczeniu z przesłanek 108 ust. 1, jak również że Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu. Natomiast nic nie zrobił z oświadczeniem dot. wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 7 ust. 1 o szczególnych rozwiązaniach (…). Miał skreślić podlega/nie podlega. Nic nie zrobił. I teraz pytanie czy od razu wzywam do uzupełnienia dokumentu ze 128 ust. 1 pkt 1? Rozumiem, że jest to dokument zawierający błędy (a nie, że niezłożony czy niekompletny). Tak? Czy w wezwaniu wystarczy że napiszę, iż Wykonawca zobowiązany był do złożenia wraz z ofertą oświadczenia, w którym to powinien oświadczyć iż podlega lub nie podlega wykluczeniu w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego? A co z jego aktualnością? (art. 125 ust. 3) Czy muszę dopisywać również w piśmie do Wykonawcy : „w związku z powyższym wzywam do złożenia oświadczenia aktualnego na dzień złożenia oferty o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu i o braku podstaw do wykluczenia składanego na podstawie art. 125 ust.”? Gdzieś to wykonawca musi dopisywać (o aktualności)? Ja się poddaję. Niby wszystko wiem ale chyba już nic nie wiem. To przecież podstawy mnie się zaczyna wszystko mieszać :/ A może wystarczy, że Wykonawca złoży nowe poprawnie wypełnione nowe oświadczenie na naszym wzorze i będzie ok?
0
2022-05-30 15:53 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

spokojnie. jak dla mnie wezwanie o złożenie tego oświadczenia . jeśli złoży tylko w tym zakresie a nie na na tym samym druczku bedzie równie dobrze .
spokojnie. jak dla mnie wezwanie o złożenie tego oświadczenia . jeśli złoży tylko w tym zakresie a nie na na tym samym druczku bedzie równie dobrze .
0
2022-05-31 07:45 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy