Forum

Powrót Szacowanie wartości na usługi

M.

Małgorzata .....

0

Proszę o podpowiedź , gdy szacuję usługę zgodnie z art 35 ust 1. Podstawą ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się lub podlegające wznowieniu w określonym czasie jest:
1)rzeczywista łączna wartość kolejnych zamówień tego samego rodzaju, udzielonych w ciągu poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym lub roku obrotowym, z uwzględnieniem zmian ilości lub wartości zamawianych usług lub dostaw, które mogły wystąpić w ciągu 12 miesięcy następujących od udzielenia pierwszego zamówienia, albo
- a ceny wiadomo że poszły w górę, to czy mogę dodać do szacowania wskaźnik inflacji?? i jaki przyjąć czy z ustawy budżetowej na poziomie 3,3 % czy z GUS za 1 kwartał na poziomie 3,8 %??
Proszę o podpowiedź , gdy szacuję usługę zgodnie z art 35 ust 1. Podstawą ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się lub podlegające wznowieniu w określonym czasie jest: 1)rzeczywista łączna wartość kolejnych zamówień tego samego rodzaju, udzielonych w ciągu poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym lub roku obrotowym, z uwzględnieniem zmian ilości lub wartości zamawianych usług lub dostaw, które mogły wystąpić w ciągu 12 miesięcy następujących od udzielenia pierwszego zamówienia, albo - a ceny wiadomo że poszły w górę, to czy mogę dodać do szacowania wskaźnik inflacji?? i jaki przyjąć czy z ustawy budżetowej na poziomie 3,3 % czy z GUS za 1 kwartał na poziomie 3,8 %??
0
2022-06-01 08:29 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Ostatnio (przy robotach budowlanych) do zapanowania budżetu przyjąłem wskaźnik:
Cena najkorzystniejszej oferty/wartość kosztorysowa
w wysokości 1,59 (żeby było jasne: +59%) :-( po przeprowadzeniu dwóch przetargów, przyjęto wartość niższą).
Bogu dzięki że te lokomotywy tak potaniały, bo byśmy w życiu nie wyszli na te 4%.
Zobaczymy co mi zrobią jak zobaczą taki wzrost w budżecie i sposób liczenia :-(
Edit: zmartwienia czy przyjąć 3,3 czy 3,8 sa IMHO zdecydowanie na wyrost.
Ostatnio (przy robotach budowlanych) do zapanowania budżetu przyjąłem wskaźnik: Cena najkorzystniejszej oferty/wartość kosztorysowa w wysokości 1,59 (żeby było jasne: +59%) :-( po przeprowadzeniu dwóch przetargów, przyjęto wartość niższą). Bogu dzięki że te lokomotywy tak potaniały, bo byśmy w życiu nie wyszli na te 4%. Zobaczymy co mi zrobią jak zobaczą taki wzrost w budżecie i sposób liczenia :-( Edit: zmartwienia czy przyjąć 3,3 czy 3,8 sa IMHO zdecydowanie na wyrost.
0
2022-06-01 08:54 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy