Forum

Powrót Aktualność podmiotowych środków dowodowych po wyroku KIO

A.

Anna .....

0

Witam,
przetarg nieograniczony powyżej progów unijnych, zamówienie sektorowe.
Wykonawca, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza został wezwany do złożenia aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych. W wyniku ich analizy (styczeń 2022r) Wykonawca został wezwany do wyjaśnień, uzupełnienia a w konsekwencji jego oferta została odrzucona. Wykonawca wniósł odwołanie. KIO odwołanie uwzględniło i nakazało cofnąć czynność wyboru oraz odrzucenia i dokonać ponownej oceny ofert, z uwzględnieniem oferty Wykonawcy odrzuconego.
Czy jeśli jestem w posiadaniu podmiotowych środków dowodowych (które były aktualne na dzień ich złożenia, a w obecnej chwili nie są) to czy mam wezwać Wykonawcę o potwierdzenie ich aktualności? Nie widzę ku temu podstawy prawnej. Wykonawca składa oferty w innych ogłaszanych przez Zamawiającego postępowaniach i Wykonawca nie jest karany ani nie ma zaległości.
Witam, przetarg nieograniczony powyżej progów unijnych, zamówienie sektorowe. Wykonawca, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza został wezwany do złożenia aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych. W wyniku ich analizy (styczeń 2022r) Wykonawca został wezwany do wyjaśnień, uzupełnienia a w konsekwencji jego oferta została odrzucona. Wykonawca wniósł odwołanie. KIO odwołanie uwzględniło i nakazało cofnąć czynność wyboru oraz odrzucenia i dokonać ponownej oceny ofert, z uwzględnieniem oferty Wykonawcy odrzuconego. Czy jeśli jestem w posiadaniu podmiotowych środków dowodowych (które były aktualne na dzień ich złożenia, a w obecnej chwili nie są) to czy mam wezwać Wykonawcę o potwierdzenie ich aktualności? Nie widzę ku temu podstawy prawnej. Wykonawca składa oferty w innych ogłaszanych przez Zamawiającego postępowaniach i Wykonawca nie jest karany ani nie ma zaległości.
0
2022-06-01 12:05 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy