Forum

Powrót oferty z różnymi stawkami VAT

G.

Grażyna .....

3

W postępowaniu na dostawę środków czystości wykonawcy:
- wykonawca 1: zaoferował preparat w op 750 ml z 23% stawką VAT, 5L z 8% stawką VAT - przy czym jest to ten sam produkt o innej pojemności,
- wykonawca 2: zaoferował preparat w op 750l i 5l z 8% stawką VAT.
Wykonawca 1 przystąpił do postępowania jako producent, natomiast wykonawca 2 zaoferował produkty tego producenta jako pośrednik. Powyższe wynika, z formularza cenowego (nazwa producenta, nazwa handlowa). Powyższe oferty łączy ten sam producent ale różnią się z typem oferowanego produktu, inne nazwy handlowe. Wykonawca 1 został wezwany do wyjaśnień dotyczących zaoferowanej stawki VAT, w których wyjaśnił, iż produkt jest produktem biobójczym na który obowiązuje 8% stawka VAT. W wyjaśnieniach odniósł się do preparatów pakowanych po 750 ml i 5l, zapominając chyba, że 750 ml wycenił z 23% stawką VAT.
Wykonawca 2 również został wezwany do wyjaśnień, niestety nie udzielił odpowiedzi.
W treści SWZ nie podałam stawki VAT, przy czym szacowanie od merytorycznego z 23% stawką. Jakie dalsze kroki, co Państwo by zrobili?
W postępowaniu na dostawę środków czystości wykonawcy: - wykonawca 1: zaoferował preparat w op 750 ml z 23% stawką VAT, 5L z 8% stawką VAT - przy czym jest to ten sam produkt o innej pojemności, - wykonawca 2: zaoferował preparat w op 750l i 5l z 8% stawką VAT. Wykonawca 1 przystąpił do postępowania jako producent, natomiast wykonawca 2 zaoferował produkty tego producenta jako pośrednik. Powyższe wynika, z formularza cenowego (nazwa producenta, nazwa handlowa). Powyższe oferty łączy ten sam producent ale różnią się z typem oferowanego produktu, inne nazwy handlowe. Wykonawca 1 został wezwany do wyjaśnień dotyczących zaoferowanej stawki VAT, w których wyjaśnił, iż produkt jest produktem biobójczym na który obowiązuje 8% stawka VAT. W wyjaśnieniach odniósł się do preparatów pakowanych po 750 ml i 5l, zapominając chyba, że 750 ml wycenił z 23% stawką VAT. Wykonawca 2 również został wezwany do wyjaśnień, niestety nie udzielił odpowiedzi. W treści SWZ nie podałam stawki VAT, przy czym szacowanie od merytorycznego z 23% stawką. Jakie dalsze kroki, co Państwo by zrobili?
0
2022-06-06 11:02 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Ja uznaję zasadę, że sprzedający określa stawkę VAT. Wtedy sprawa jest prosta, porównujesz ceny brutto i niech wygra lepszy. Ale niestety gdzieś czytałem o solidarnej odpowiedzialności sprzedającego i nabywcy (US może żądać zapłaty od kupującego). Poza tym ponoć upadł ostatnio w zamówieniach publicznych mit że 23% jest zawsze dopuszczalne (co jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe, bo dlaczego mam wybrać ofertę droższą z vatem 8% skoro mam tańszą z vatem 23? dla mnie zysk, dla Skarbu Państwa zysk...).
I tak bym zrobił na twoim miejscu (ale może poczekaj na to, co jeszcze inni napiszą.)
Ja uznaję zasadę, że sprzedający określa stawkę VAT. Wtedy sprawa jest prosta, porównujesz ceny brutto i niech wygra lepszy. Ale niestety gdzieś czytałem o solidarnej odpowiedzialności sprzedającego i nabywcy (US może żądać zapłaty od kupującego). Poza tym ponoć upadł ostatnio w zamówieniach publicznych mit że 23% jest zawsze dopuszczalne (co jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe, bo dlaczego mam wybrać ofertę droższą z vatem 8% skoro mam tańszą z vatem 23? dla mnie zysk, dla Skarbu Państwa zysk...). I tak bym zrobił na twoim miejscu (ale może poczekaj na to, co jeszcze inni napiszą.)
0
2022-06-06 12:06 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy