Forum

Powrót Równoważność

M.

Milena .....

2

Zasypię Was dziś pytaniami, ale pewien temat nie daje mi spokoju.
Dopuszczanie rozwiązań równoważnych.
Postępowanie na budowę/rozbudowę drogi, załączona dokumentacja. Jakiś czas temu mieliśmy opinię prawnika, że w przypadku dopuszczenia rozwiązań równoważnych zamawiający musi zamieścić w OPZ zwrot „lub równoważne” oraz szczegółowo opisać parametry, na podstawie których dokonywać będzie się weryfikacji równoważności. Ogólny zapis, dotyczący dopuszczenia równoważności rozwiązań, co do których podane zostały znaki towarowe, patenty pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego wykonawcę, jest niewystarczający. My sami (zam.pub.), nie jesteśmy w stanie opisać ewentualnych kryteriów równoważności. Podczas dyskusji padło stwierdzenie, że projektanci mają przygotowywać dokumentację zgodnie z PZP, a więc bez znaków towarowych itd. Ogólne zapisy o ich dopuszczeniu zniknęły więc ze SWZ, ponieważ "i tak nic nie wnoszą".
Cały czas mam jednak wrażenie, że źle robimy pomijając tą równoważność.
Będę bardzo wdzięczna za opinie...
Zasypię Was dziś pytaniami, ale pewien temat nie daje mi spokoju. Dopuszczanie rozwiązań równoważnych. Postępowanie na budowę/rozbudowę drogi, załączona dokumentacja. Jakiś czas temu mieliśmy opinię prawnika, że w przypadku dopuszczenia rozwiązań równoważnych zamawiający musi zamieścić w OPZ zwrot „lub równoważne” oraz szczegółowo opisać parametry, na podstawie których dokonywać będzie się weryfikacji równoważności. Ogólny zapis, dotyczący dopuszczenia równoważności rozwiązań, co do których podane zostały znaki towarowe, patenty pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego wykonawcę, jest niewystarczający. My sami (zam.pub.), nie jesteśmy w stanie opisać ewentualnych kryteriów równoważności. Podczas dyskusji padło stwierdzenie, że projektanci mają przygotowywać dokumentację zgodnie z PZP, a więc bez znaków towarowych itd. Ogólne zapisy o ich dopuszczeniu zniknęły więc ze SWZ, ponieważ "i tak nic nie wnoszą". Cały czas mam jednak wrażenie, że źle robimy pomijając tą równoważność. Będę bardzo wdzięczna za opinie...
0
2022-06-10 12:33 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

no moim zdaniem jak dokumenty zamówienia są "czyste" - jeśli chodzi o znaki towarowe itp., to jak tu mówić o dopuszczeniu równoważnych
no moim zdaniem jak dokumenty zamówienia są "czyste" - jeśli chodzi o znaki towarowe itp., to jak tu mówić o dopuszczeniu równoważnych
0
2022-06-10 12:44 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy