Forum

Powrót informacja o wyborze tylkona stronie bez wysłania do wykonawców

M.

Monika .....

0

Dzień dobry,
co w przypadku gdy informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty została zamieszczona tylko na stronie postępowania a nie została wysłana do wykonawców, umowa już zawarta?
Dzień dobry, co w przypadku gdy informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty została zamieszczona tylko na stronie postępowania a nie została wysłana do wykonawców, umowa już zawarta?
0
2022-06-14 12:25 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Jeśli chodzi o art. 308 i 253 istnieją pewne rozbieżności/nieścisłości/niekonsekwencje(?):
W 308 jest: 2. Zamawiający zawiera umowę w sprawie zamówienia publicznego (...) w terminie nie krótszym niż 5 dni od dnia PRZESŁANIA ZAWIADOMIENIA o wyborze najkorzystniejszej oferty, jeżeli zawiadomienie to zostało przesłane przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (...) (tu jest groźnie).
Natomiast w 253: 1. Niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty zamawiający INFORMUJE równocześnie wykonawców, którzy złożyli oferty, o (...)

Moja wydumki:
Będziesz się bronić, że powiadomiłaś wykonawców poprzez zamieszczenie na stronie internetowej postępowania. W gruncie rzeczy w 253 nie ma podanego sposobu komunikowania się, to masz opisane w swz. Jeżeli - jak ja - masz platformę komercyjną - to w gruncie rzeczy zmieszczenie informacji w dziale z dokumentami u mnie może być potraktowane jako powiadomienie wykonawców. Nie mam opisane w swz że mam kierować korespondencję do poszczególnych wykonawców jakimś konkretnym modułem. Nie wiem jak w przypadku miniportalu.

WAŻNE pytanie:
Czy były oferty odrzucone?
Jeśli tak, to: czy w piśmie na stronie zawarłaś informację o ofertach odrzuconych wraz z uzasadnieniem faktycznym i prawnym?
Jeśli nie było ofert odrzuconych lub jeśli były i były o nich informacje (+uzasadnienie) informacje na stronie- trochę spokojniej.
Wykonawcy wiedzieli o wynikach postępowania, o odrzuceniu ofert, mogli się odwołać.

Napisz.
Jeśli chodzi o art. 308 i 253 istnieją pewne rozbieżności/nieścisłości/niekonsekwencje(?): W 308 jest: 2. Zamawiający zawiera umowę w sprawie zamówienia publicznego (...) w terminie nie krótszym niż 5 dni od dnia PRZESŁANIA ZAWIADOMIENIA o wyborze najkorzystniejszej oferty, jeżeli zawiadomienie to zostało przesłane przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (...) (tu jest groźnie). Natomiast w 253: 1. Niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty zamawiający INFORMUJE równocześnie wykonawców, którzy złożyli oferty, o (...) Moja wydumki: Będziesz się bronić, że powiadomiłaś wykonawców poprzez zamieszczenie na stronie internetowej postępowania. W gruncie rzeczy w 253 nie ma podanego sposobu komunikowania się, to masz opisane w swz. Jeżeli - jak ja - masz platformę komercyjną - to w gruncie rzeczy zmieszczenie informacji w dziale z dokumentami u mnie może być potraktowane jako powiadomienie wykonawców. Nie mam opisane w swz że mam kierować korespondencję do poszczególnych wykonawców jakimś konkretnym modułem. Nie wiem jak w przypadku miniportalu. WAŻNE pytanie: Czy były oferty odrzucone? Jeśli tak, to: czy w piśmie na stronie zawarłaś informację o ofertach odrzuconych wraz z uzasadnieniem faktycznym i prawnym? Jeśli nie było ofert odrzuconych lub jeśli były i były o nich informacje (+uzasadnienie) informacje na stronie- trochę spokojniej. Wykonawcy wiedzieli o wynikach postępowania, o odrzuceniu ofert, mogli się odwołać. Napisz.
0
2022-06-14 13:06 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy