Forum

Powrót pytanie po terminie - oświadczenie producenta

D.

Dorota .....

Fachowiec 107

hej, jutro mam otwarcie ofert w postępowaniu krajowym, a przed momentem wpłynęło pytanie. W postępowaniu wymagaliśmy oświadczenia producenta, a Wykonawca w wysłanym pytaniu zarzuca nam, że nie możemy tego robić. Powołuje się w tym m.in. na nieaktualne rozporządzenie z 2013, ograniczenie konkurencyjności itp.
Znalazłam podobne pytanie na które odpowiadał UOKIK i odpowiedź była następująca: "Mając jednak na względzie Rozporządzenie Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać Zamawiający od Wykonawcy w postępowaniu o udzieleniu zamówienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 1282) Zamawiający informuje, iż katalog dokumentów jakich może żądać Zamawiający w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz wymagań w zakresie oferowanego sprzętu ma charakter otwarty, co zostało zaznaczone poprzez użycie zwrotu „w szczególności”. W ocenie Zamawiającego udokumentowanie zadeklarowanego wstępnie przez Wykonawcę wymogu objęcia dostarczonego sprzętu autoryzowanym serwisem jest zgodne z zapisem art. 25 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych – Zamawiający może żądać wyłącznie tych dokumentów, które potwierdzają spełnienie wymagań określonych przez Zamawiającego w zakresie oferowanego Sprzętu. Wymaganie Zamawiającego dotyczące oświadczenia producenta potwierdzające spełnianie wymogów gwarancji stanowi jeden z warunków gwarancyjnych zawartych w SIWZ. Gwarancja udzielana przez Wykonawcę musi być oparta na gwarancji producenta urządzeń, tj. Wykonawca składający ofertę w niniejszym postępowaniu musi nabyć urządzenia, na które producent udziela gwarancji jakości, co oznacza, że w ramach udzielonej gwarancji zapewniany jest także autoryzowany przez producenta lub autoryzowanego partnera serwisowego producenta serwis tych urządzeń. Przedmiotowe oświadczenie potwierdzające spełnianie wymogów gwarancji jest niezbędne z uwagi na ochronę interesów Zamawiającego."

Czy w związku z powyższym mogę "olać" temat i nie odpowiadać, bo jest po terminie, czy lepiej odpowiedzieć i przesunąć termin składania ofert o np. 2 dni?
hej, jutro mam otwarcie ofert w postępowaniu krajowym, a przed momentem wpłynęło pytanie. W postępowaniu wymagaliśmy oświadczenia producenta, a Wykonawca w wysłanym pytaniu zarzuca nam, że nie możemy tego robić. Powołuje się w tym m.in. na nieaktualne rozporządzenie z 2013, ograniczenie konkurencyjności itp. Znalazłam podobne pytanie na które odpowiadał UOKIK i odpowiedź była następująca: "Mając jednak na względzie Rozporządzenie Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać Zamawiający od Wykonawcy w postępowaniu o udzieleniu zamówienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 1282) Zamawiający informuje, iż katalog dokumentów jakich może żądać Zamawiający w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz wymagań w zakresie oferowanego sprzętu ma charakter otwarty, co zostało zaznaczone poprzez użycie zwrotu „w szczególności”. W ocenie Zamawiającego udokumentowanie zadeklarowanego wstępnie przez Wykonawcę wymogu objęcia dostarczonego sprzętu autoryzowanym serwisem jest zgodne z zapisem art. 25 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych – Zamawiający może żądać wyłącznie tych dokumentów, które potwierdzają spełnienie wymagań określonych przez Zamawiającego w zakresie oferowanego Sprzętu. Wymaganie Zamawiającego dotyczące oświadczenia producenta potwierdzające spełnianie wymogów gwarancji stanowi jeden z warunków gwarancyjnych zawartych w SIWZ. Gwarancja udzielana przez Wykonawcę musi być oparta na gwarancji producenta urządzeń, tj. Wykonawca składający ofertę w niniejszym postępowaniu musi nabyć urządzenia, na które producent udziela gwarancji jakości, co oznacza, że w ramach udzielonej gwarancji zapewniany jest także autoryzowany przez producenta lub autoryzowanego partnera serwisowego producenta serwis tych urządzeń. Przedmiotowe oświadczenie potwierdzające spełnianie wymogów gwarancji jest niezbędne z uwagi na ochronę interesów Zamawiającego." Czy w związku z powyższym mogę "olać" temat i nie odpowiadać, bo jest po terminie, czy lepiej odpowiedzieć i przesunąć termin składania ofert o np. 2 dni?
0
2022-06-22 12:51 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Decyzja należy do was. My też żądamy oświadczenia.
Decyzja należy do was. My też żądamy oświadczenia.
0
2022-06-22 13:40 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy