Forum

Powrót Wykluczenie na podstawie art. 109 ust. 1 pkt 7 a pkt 8

N.

Natalia .....

3

Czy jeśli Zamawiający jest w stanie wykazać, ze Wykonawca u innego Zamawiającego nienależycie wykonywał zamówienie w konsekwencji czego zszedł z placu budowy to jako podstawę wykluczenia mogę zastosować art. 109 ust. 1 pkt 7 czy też pkt 8?
Czy samo pismo od innego Zamawiającego będzie stosowanym "dowodem" dla nas, żeby wykluczyć Wykonawcę?
Czy jeśli Zamawiający jest w stanie wykazać, ze Wykonawca u innego Zamawiającego nienależycie wykonywał zamówienie w konsekwencji czego zszedł z placu budowy to jako podstawę wykluczenia mogę zastosować art. 109 ust. 1 pkt 7 czy też pkt 8? Czy samo pismo od innego Zamawiającego będzie stosowanym "dowodem" dla nas, żeby wykluczyć Wykonawcę?
0
2022-06-23 09:27 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Po pierwsze musisz mieć przewidzianą taką przesłankę, jeśli wiedze powzięto na etapie oceny to niestety zbyt późno.
Po drugie pkt 8 dotyczy nieco innych kwestii i wg mnie samo nienależyte wykonanie tutaj się nie wpisuje,
Po trzecie - jak dla mnie jedno pismo innego Zamawiającego to trochę mało, dałbym prawo Wykonawcy się wypowiedzieć. Znam faktyczne przypadki gdzie Zamawiający obarczał winą Wykonawcę, a sprawa wcale nie była taka oczywista.
Po pierwsze musisz mieć przewidzianą taką przesłankę, jeśli wiedze powzięto na etapie oceny to niestety zbyt późno. Po drugie pkt 8 dotyczy nieco innych kwestii i wg mnie samo nienależyte wykonanie tutaj się nie wpisuje, Po trzecie - jak dla mnie jedno pismo innego Zamawiającego to trochę mało, dałbym prawo Wykonawcy się wypowiedzieć. Znam faktyczne przypadki gdzie Zamawiający obarczał winą Wykonawcę, a sprawa wcale nie była taka oczywista.
0
2022-06-23 11:54 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy