Forum

Powrót sytuacja podbramkowa art. 30 ust. 4

M.

Marzena .....

Fachowiec 163

Proszę o poradę. Obecny Wykonawca umowy na transport medyczny nie wywiązywał się z jej realizacji, co zmusiło zamawiającego do odstąpienia od zawartej umowy. Konieczne jest wszczęcie nowego postępowania (unijne). Czy na czas jego przeprowadzenia i rozstrzygnięcia, załóżmy na okres 2-3 miesięcy mogę zawrzeć umowę korzystając z art. 30 ust. 4 ustawy Pzp. Dodam tylko, że jest to zamówienie jednorodne (jeden rodzaj transportu). Jak uważacie?
Proszę o poradę. Obecny Wykonawca umowy na transport medyczny nie wywiązywał się z jej realizacji, co zmusiło zamawiającego do odstąpienia od zawartej umowy. Konieczne jest wszczęcie nowego postępowania (unijne). Czy na czas jego przeprowadzenia i rozstrzygnięcia, załóżmy na okres 2-3 miesięcy mogę zawrzeć umowę korzystając z art. 30 ust. 4 ustawy Pzp. Dodam tylko, że jest to zamówienie jednorodne (jeden rodzaj transportu). Jak uważacie?
0
2022-06-29 08:44 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Wg mnie nie możesz, chociaż zdania pewnie będą podzielone.

1. Masz tu nowe postępowanie, nie wydzielone z całości zamówień o określonej wartości, procencie
2. Przepisu tego nie można zastosować w celu obejścia przepisów ustawy, to powinna być uzasadniona przyczyna.

Zobacz na opinie UZP w sprawie dawnego art. 6a - to analogiczna regulacja.
Wg mnie nie możesz, chociaż zdania pewnie będą podzielone. 1. Masz tu nowe postępowanie, nie wydzielone z całości zamówień o określonej wartości, procencie 2. Przepisu tego nie można zastosować w celu obejścia przepisów ustawy, to powinna być uzasadniona przyczyna. Zobacz na opinie UZP w sprawie dawnego art. 6a - to analogiczna regulacja.
0
2022-06-29 09:20 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy