Forum

Powrót Wolna ręka zmiana umowy.

P.

Paulina .....

28

Witam. Czy ktoś z grupowiczów ma doświadczenie i pomoże mi ustalić czy niżej opisana zmiana w umowie będzie zmianą istotną?

Przetarg nieograniczony na paliwo - 1 postępowanie brak ofert. Robimy zamówienie z wolnej ręki. Zainteresowany Wykonawca dostał zaproszenie wraz z załącznikami. Moje pytanie brzmi czy jeśli w przesłanej umowie i formularzu ofertowym mieliśmy upust określony w % to czy w wyniku negocjacji w celu doprecyzowania ceny możemy dokonać zmiany % na złotówki ? Czy będzie to zmiana istotna ?
Witam. Czy ktoś z grupowiczów ma doświadczenie i pomoże mi ustalić czy niżej opisana zmiana w umowie będzie zmianą istotną? Przetarg nieograniczony na paliwo - 1 postępowanie brak ofert. Robimy zamówienie z wolnej ręki. Zainteresowany Wykonawca dostał zaproszenie wraz z załącznikami. Moje pytanie brzmi czy jeśli w przesłanej umowie i formularzu ofertowym mieliśmy upust określony w % to czy w wyniku negocjacji w celu doprecyzowania ceny możemy dokonać zmiany % na złotówki ? Czy będzie to zmiana istotna ?
0
2022-07-04 08:05 0

B.

Beata .....

2

Czyli zamówienie z wolnej reki ma być udzielone na podstawie art 214 ust 2 pkt 6 , a tam jest zastrzeżenie zmiany pierwotnych warunków zamówienia, które uniemożliwiają udzielenie zamówienia z wolnej ręki na podstawie tego przepisu. Pod pojęciem "warunki zamówienia" rozumieć należy wszelkie warunki, dotyczące zarówno przedmiotu zamówienia, jak i warunki podmiotowe. Ale o warunkach piszemy w zaproszeniu do negocjacji. Nie uważam aby opisana zmiana stanowiła istotną zmianę pierwotnych warunków zamówienia (sposób obliczenia ceny mógł być określony przy kryterium cena), natomiast z pewnością jest wynikiem prowadzonych negocjacji, które są dozwolone w tym trybie.
Czyli zamówienie z wolnej reki ma być udzielone na podstawie art 214 ust 2 pkt 6 , a tam jest zastrzeżenie zmiany pierwotnych warunków zamówienia, które uniemożliwiają udzielenie zamówienia z wolnej ręki na podstawie tego przepisu. Pod pojęciem "warunki zamówienia" rozumieć należy wszelkie warunki, dotyczące zarówno przedmiotu zamówienia, jak i warunki podmiotowe. Ale o warunkach piszemy w zaproszeniu do negocjacji. Nie uważam aby opisana zmiana stanowiła istotną zmianę pierwotnych warunków zamówienia (sposób obliczenia ceny mógł być określony przy kryterium cena), natomiast z pewnością jest wynikiem prowadzonych negocjacji, które są dozwolone w tym trybie.
0
2022-07-04 13:14 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy