Forum

Powrót grupa zakupowa - olej opałowy - wątpliwości

R.

Rafał .....

11

Mamy taką sytuację :)

„Powstała” sobie grupa zakupowa dotycząca zakupu oleju opałowego. W jej składzie znalazło się kilka gmin i ich jednostki organizacyjne oraz niektóre jednostki organizacyjne powiatu. Wyznaczono zamawiającego i powierzono mu przeprowadzenie postępowania. Będzie nim powiat. Starostwo (jako jednostka organizacyjna powiatu) nie ma potrzeby zakupu oleju opałowego. No nic... zrobimy to postępowanie. Nie takie rzeczy robiliśmy :D .Czytam komentarz pzp do art. 38. Mowa tam o możliwych formach współpracy. Czym różni się:
1) powierzenie przeprowadzenie postępowania przez jednego zamawiającego na rzecz wszystkich zamawiających
od
2) powierzenia jednemu zamawiającemu przeprowadzenie postępowania w imieniu i na rzecz wszystkich zamawiających? :/

Umowy maja być zawierane przez wszystkie jednostki z osobna. Skoro tak to chyba każda z jednostek będzie zobowiązania do przygotowania ogłoszenia o wyniku postępowania oraz raportu z realizacji umowy?

Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?

Kolejny temat. Wiem, że będzie tworzona grupa zakupowa dot. zakupu węgla. Czy to się nie powinno zsumować z olejem?
Poproszę o podpowiedzi.
Mamy taką sytuację :) „Powstała” sobie grupa zakupowa dotycząca zakupu oleju opałowego. W jej składzie znalazło się kilka gmin i ich jednostki organizacyjne oraz niektóre jednostki organizacyjne powiatu. Wyznaczono zamawiającego i powierzono mu przeprowadzenie postępowania. Będzie nim powiat. Starostwo (jako jednostka organizacyjna powiatu) nie ma potrzeby zakupu oleju opałowego. No nic... zrobimy to postępowanie. Nie takie rzeczy robiliśmy :D .Czytam komentarz pzp do art. 38. Mowa tam o możliwych formach współpracy. Czym różni się: 1) powierzenie przeprowadzenie postępowania przez jednego zamawiającego na rzecz wszystkich zamawiających od 2) powierzenia jednemu zamawiającemu przeprowadzenie postępowania w imieniu i na rzecz wszystkich zamawiających? :/ Umowy maja być zawierane przez wszystkie jednostki z osobna. Skoro tak to chyba każda z jednostek będzie zobowiązania do przygotowania ogłoszenia o wyniku postępowania oraz raportu z realizacji umowy? Ma ktoś doświadczenia w tym temacie? Kolejny temat. Wiem, że będzie tworzona grupa zakupowa dot. zakupu węgla. Czy to się nie powinno zsumować z olejem? Poproszę o podpowiedzi.
0
2022-07-04 14:31 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

jak dla mnie wszystko regulować winna umowa / porozumienie. wygląda na to ze będziecie ich pełnomocnikiem i całość prowadzicie sami o tylko umowy odrebnie podpisują. inna wersja to taka że robicie razem i każdy z podmiotów ma jakąś rolę w postępowaniu.
a co do węgla to uważam że nie sumować.
jak dla mnie wszystko regulować winna umowa / porozumienie. wygląda na to ze będziecie ich pełnomocnikiem i całość prowadzicie sami o tylko umowy odrebnie podpisują. inna wersja to taka że robicie razem i każdy z podmiotów ma jakąś rolę w postępowaniu. a co do węgla to uważam że nie sumować.
0
2022-07-04 14:43 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy