Forum

Powrót Zapłata podwykonawcy - zapisy w umowie

M.

Milena .....

2

Hej,

czy możecie mi jakoś łopatologicznie wytłumaczyć jak prawidłowo powinny brzmieć zapisy odnośnie konieczności zapłaty podwykonawcom przez Wykonawcę przed płatnością dla Wykonawcy?
Mamy projekt umowy - okres powyżej 12 miesięcy.
Zgodnie z 447 ust. 1 pkt 1) pzp jeżeli umowa przewiduje zapłatę wynagrodzenia należnego w częściach warunkiem zapłaty przez zamawiającego DRUGIEJ I NASTĘPNYCH CZĘŚCI należnego wynagrodzenia jest (...) przedstawienie dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia powykonawcom (...).

Czyli do pierwszej FV nie możemy żądać potwierdzenia zapłaty podwykonawcom?

Czy taki zapis w umowie jest ok
"Warunkiem zapłaty przez Zamawiającego drugiej i następnych części należnego wynagrodzenia za odebrane roboty budowlane jest przedstawienie dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia Podwykonawcom i dalszym Podwykonawcom, o których mowa w art. 464 ust. 1 ustawy Pzp, biorącym udział w realizacji odebranych robót budowlanych. W przypadku nieprzedstawienia przez Wykonawcę wszystkich dowodów zapłaty, wstrzymuje się wypłatę należnego wynagrodzenia za odebrane roboty budowlane, w części równej sumie kwot wynikających z nieprzedstawionych dowodów zapłaty. W przypadku zawarcia umowy z Podwykonawcą/dalszym Podwykonawcą, Wykonawca zobowiązany jest załączyć do faktury potwierdzenie otrzymania przelewu o wartości określonej na fakturze Podwykonawcy/dalszego Podwykonawcy podpisane przez Wykonawcę i Podwykonawcę/dalszego Podwykonawcę oraz oświadczenie, że wszystkie należności wynikające z wystawionych faktur Podwykonawcy/dalszego Podwykonawcy, których termin płatności upłynął w okresie objętym rozliczeniem częściowym, zostały uregulowane. "?

Naprawdę nie rozumiem, jak w końcu rozumieć ten przepis. Jak przeglądam wzory umów, nawet poniżej 12 m-cy, Zamawiający żądają przedłożenia dowodu zapłaty Podwykonawcom do każdej FV. Rozumiem, że jest to dla bezpieczeństwa Zamawiającego tylko nw czy w przypadku gdy przepis mówi "drugiej i następnych części" mogę napisać w umowie "do każdej FV"
Jeśli namotałam przepraszam i dziękuję, jeśli ktoś zechce się wypowiedzieć :)
Hej, czy możecie mi jakoś łopatologicznie wytłumaczyć jak prawidłowo powinny brzmieć zapisy odnośnie konieczności zapłaty podwykonawcom przez Wykonawcę przed płatnością dla Wykonawcy? Mamy projekt umowy - okres powyżej 12 miesięcy. Zgodnie z 447 ust. 1 pkt 1) pzp jeżeli umowa przewiduje zapłatę wynagrodzenia należnego w częściach warunkiem zapłaty przez zamawiającego DRUGIEJ I NASTĘPNYCH CZĘŚCI należnego wynagrodzenia jest (...) przedstawienie dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia powykonawcom (...). Czyli do pierwszej FV nie możemy żądać potwierdzenia zapłaty podwykonawcom? Czy taki zapis w umowie jest ok "Warunkiem zapłaty przez Zamawiającego drugiej i następnych części należnego wynagrodzenia za odebrane roboty budowlane jest przedstawienie dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia Podwykonawcom i dalszym Podwykonawcom, o których mowa w art. 464 ust. 1 ustawy Pzp, biorącym udział w realizacji odebranych robót budowlanych. W przypadku nieprzedstawienia przez Wykonawcę wszystkich dowodów zapłaty, wstrzymuje się wypłatę należnego wynagrodzenia za odebrane roboty budowlane, w części równej sumie kwot wynikających z nieprzedstawionych dowodów zapłaty. W przypadku zawarcia umowy z Podwykonawcą/dalszym Podwykonawcą, Wykonawca zobowiązany jest załączyć do faktury potwierdzenie otrzymania przelewu o wartości określonej na fakturze Podwykonawcy/dalszego Podwykonawcy podpisane przez Wykonawcę i Podwykonawcę/dalszego Podwykonawcę oraz oświadczenie, że wszystkie należności wynikające z wystawionych faktur Podwykonawcy/dalszego Podwykonawcy, których termin płatności upłynął w okresie objętym rozliczeniem częściowym, zostały uregulowane. "? Naprawdę nie rozumiem, jak w końcu rozumieć ten przepis. Jak przeglądam wzory umów, nawet poniżej 12 m-cy, Zamawiający żądają przedłożenia dowodu zapłaty Podwykonawcom do każdej FV. Rozumiem, że jest to dla bezpieczeństwa Zamawiającego tylko nw czy w przypadku gdy przepis mówi "drugiej i następnych części" mogę napisać w umowie "do każdej FV" Jeśli namotałam przepraszam i dziękuję, jeśli ktoś zechce się wypowiedzieć :)
0
2022-07-06 12:50 0

A.

Anna .....

Fachowiec 315

Też w umowie stosowałam, że warunkiem zapłaty przez Zamawiającego pierwszej i drugiej części należnego wynagrodzenia za odebrane roboty budowlane jest przedstawienie dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia Podwykonawcom (płatność jest w dwóch częściach)
Też w umowie stosowałam, że warunkiem zapłaty przez Zamawiającego pierwszej i drugiej części należnego wynagrodzenia za odebrane roboty budowlane jest przedstawienie dowodów zapłaty wymagalnego wynagrodzenia Podwykonawcom (płatność jest w dwóch częściach)
0
2022-07-06 14:06 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy