Forum

Powrót różne pytania

M.

Michalina .....

25

Witam, mam kilka pytań żeby się utwierdzić:
1. Czy mogę żądać od Podwykonawcy, który jest wyłoniony w trakcie trwania inwestycji, oświadczenie o niewykluczeniu z postępowania na podstawie art. 108 i 109 niektóre pkt (te same co Wykonawca), jeśli nie miałam tego określone w SWZ, że będę tego wymagać od Podwykonawców. (art. 462 mówi, że nie..)
2. Ale skoro nie, to co robicie, by "sprawdzić podwykonawcę"? Że spełniają wymogi SWZ , nie podlegają wykluczeniu itp..
3. Czy w postępowaniu krajowym w trakcie trwającej inwestycji mogę żądać od Podwykonawcy oświadczenie, że nie zachodzą wobec niego przesłanki w związku z ustawą o szczególnych rozwiązaniach w związku z wojną na Ukrainie?
4. Co zrobić, gdy Wykonawca wysłał od razu podpisaną umowę z Podwykonawcą bez przesłanego wcześniej projektu umowy? Wysłał jeden projekt umowy wraz z ofertą, ale był to projekt bardzo ogólny - bez wpisanych danych.
Witam, mam kilka pytań żeby się utwierdzić: 1. Czy mogę żądać od Podwykonawcy, który jest wyłoniony w trakcie trwania inwestycji, oświadczenie o niewykluczeniu z postępowania na podstawie art. 108 i 109 niektóre pkt (te same co Wykonawca), jeśli nie miałam tego określone w SWZ, że będę tego wymagać od Podwykonawców. (art. 462 mówi, że nie..) 2. Ale skoro nie, to co robicie, by "sprawdzić podwykonawcę"? Że spełniają wymogi SWZ , nie podlegają wykluczeniu itp.. 3. Czy w postępowaniu krajowym w trakcie trwającej inwestycji mogę żądać od Podwykonawcy oświadczenie, że nie zachodzą wobec niego przesłanki w związku z ustawą o szczególnych rozwiązaniach w związku z wojną na Ukrainie? 4. Co zrobić, gdy Wykonawca wysłał od razu podpisaną umowę z Podwykonawcą bez przesłanego wcześniej projektu umowy? Wysłał jeden projekt umowy wraz z ofertą, ale był to projekt bardzo ogólny - bez wpisanych danych.
0
2022-07-14 10:00 0

M.

Michalina .....

25

No czytam tak:

Co istotne, w tym przypadku, zamawiający może (ale nie musi!) badać, czy nie zachodzą wobec podwykonawcy niebędącego podmiotem udostępniającym zasoby podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 108 i art. 109 ustawy PZP, o ile przewidział to w dokumentach zamówienia. Wykonawca na żądanie zamawiającego powinien przedstawić oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 lub podmiotowe środki dowodowe dotyczące tego podwykonawcy.

Czyli to drugie zdanie, że Wykonawca na żądanie zamawiającego powinien przedstawić oświadczenie, jest ogólnie, czy też jeśli Zamawiający określił, to w SWZ, a w innym przypadku nie mogę?? A skoro tak, to jak to możliwe skoro oświadczenie z art. 125 ust. 1 określa właśnie, że Wykonawca lub Podwykonawca nie podlega wykluczeniu m.in. na podstawie 108 i 109???
No czytam tak: Co istotne, w tym przypadku, zamawiający może (ale nie musi!) badać, czy nie zachodzą wobec podwykonawcy niebędącego podmiotem udostępniającym zasoby podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 108 i art. 109 ustawy PZP, o ile przewidział to w dokumentach zamówienia. Wykonawca na żądanie zamawiającego powinien przedstawić oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 lub podmiotowe środki dowodowe dotyczące tego podwykonawcy. Czyli to drugie zdanie, że Wykonawca na żądanie zamawiającego powinien przedstawić oświadczenie, jest ogólnie, czy też jeśli Zamawiający określił, to w SWZ, a w innym przypadku nie mogę?? A skoro tak, to jak to możliwe skoro oświadczenie z art. 125 ust. 1 określa właśnie, że Wykonawca lub Podwykonawca nie podlega wykluczeniu m.in. na podstawie 108 i 109???
0
2022-07-14 10:34 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy