Forum

Powrót Brak kwoty VAT oraz niezgodność w kwocie netto i brutto

P.

Paulina .....

3

Dzień dobry,
mam problem z dwiema ofertami w postępowaniu i nie bardzo wiem, z której strony ugryźć temat.

Oferta 1:
W formularzu ofertowym Wykonawca wskazał kwotę brutto o 1 grosz wyższą niż suma kwoty netto i kwoty podatku VAT. Zgodnie z SWZ "Wykonawca poda cenę oferty w Formularzu Ofertowym sporządzonym według wzoru stanowiącego Załącznik Nr 1 do SWZ, jako cenę brutto [z uwzględnieniem kwoty podatku od towarów i usług (VAT)]." Po przeprowadzeniu działania cena brutto/1,23 wychodzi kwota netto większa o 1 grosz niż podana przez Wykonawcę. Z kolei przy przemnożeniu kwota netto*1,23 kwota brutto jest o 1 grosz mniejsza niż podana. Przy obydwu kwotach podatek VAT jest identyczny (ceny liczone w milionach złotych, stąd brak różnicy). Czy mogę potraktować to jako oczywistą omyłkę rachunkową i przyjąć kwotę brutto z poprawioną kwotą netto, czy powinnam podjąć inne działanie?

Oferta 2:
Wykonawca podał kwotę brutto i netto, ale nie podał kwoty podatku VAT. Po przeliczeniu kwoty netto*1,23 wychodzi kwota brutto podana przez Wykonawcę. Czy powinnam podjąć jakieś czynności w tym zakresie? Czy z powodu braku kwoty VAT mogę dalej badać ofertę?

Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi, które choć odrobinę mnie nakierują :)
Dzień dobry, mam problem z dwiema ofertami w postępowaniu i nie bardzo wiem, z której strony ugryźć temat. Oferta 1: W formularzu ofertowym Wykonawca wskazał kwotę brutto o 1 grosz wyższą niż suma kwoty netto i kwoty podatku VAT. Zgodnie z SWZ "Wykonawca poda cenę oferty w Formularzu Ofertowym sporządzonym według wzoru stanowiącego Załącznik Nr 1 do SWZ, jako cenę brutto [z uwzględnieniem kwoty podatku od towarów i usług (VAT)]." Po przeprowadzeniu działania cena brutto/1,23 wychodzi kwota netto większa o 1 grosz niż podana przez Wykonawcę. Z kolei przy przemnożeniu kwota netto*1,23 kwota brutto jest o 1 grosz mniejsza niż podana. Przy obydwu kwotach podatek VAT jest identyczny (ceny liczone w milionach złotych, stąd brak różnicy). Czy mogę potraktować to jako oczywistą omyłkę rachunkową i przyjąć kwotę brutto z poprawioną kwotą netto, czy powinnam podjąć inne działanie? Oferta 2: Wykonawca podał kwotę brutto i netto, ale nie podał kwoty podatku VAT. Po przeliczeniu kwoty netto*1,23 wychodzi kwota brutto podana przez Wykonawcę. Czy powinnam podjąć jakieś czynności w tym zakresie? Czy z powodu braku kwoty VAT mogę dalej badać ofertę? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi, które choć odrobinę mnie nakierują :)
0
2022-07-18 15:16 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

1. Popraw jako omyłkę rachunkową. Zaokrąglenie to typowy, prosty błąd.
2. W mojej ocenie brak wskazania VAT przy jednoczesnym Netto i brutto dające się wyliczyć uznałbym za inną omyłkę, poprawił i poinformował.
1. Popraw jako omyłkę rachunkową. Zaokrąglenie to typowy, prosty błąd. 2. W mojej ocenie brak wskazania VAT przy jednoczesnym Netto i brutto dające się wyliczyć uznałbym za inną omyłkę, poprawił i poinformował.
0
2022-07-19 08:25 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy