Forum

Powrót dostawa energii- kwota jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na zadanie

A.

Aleksandra .....

0

Dzień dobry, mam problem z określeniem kwoty jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na zadanie pn.: dostawa energii dla gminy oraz jednostek podległych... Umowa od 1.09.2022 na rok (do 31.08.2023). Wiadomo, że w budżecie mamy zabezpieczoną kwotę na bieżący rok budżetowy. Jak państwo podchodzicie do tematu? czy podają państwo w tej sytuacji kwotę wynikającą z oszacowania? wiadomo, że stawki będą znacznie wyższe niż obecnie, a budżety na przyszły rok będą tworzone pod koniec 2022 r. i tak naprawdę zamawiający nie posiada jeszcze tych środków. A informację musimy zamieścić przed TSO. Bardzo proszę o pomoc
Dzień dobry, mam problem z określeniem kwoty jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na zadanie pn.: dostawa energii dla gminy oraz jednostek podległych... Umowa od 1.09.2022 na rok (do 31.08.2023). Wiadomo, że w budżecie mamy zabezpieczoną kwotę na bieżący rok budżetowy. Jak państwo podchodzicie do tematu? czy podają państwo w tej sytuacji kwotę wynikającą z oszacowania? wiadomo, że stawki będą znacznie wyższe niż obecnie, a budżety na przyszły rok będą tworzone pod koniec 2022 r. i tak naprawdę zamawiający nie posiada jeszcze tych środków. A informację musimy zamieścić przed TSO. Bardzo proszę o pomoc
0
2022-07-21 12:27 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Tu bywają problemy.
W przypadku gdy zadanie jest finansowane z zatwierdzonego budżetu moja księgowość potwierdza posiadanie środków na zadanie w § .... poz. ..... budżet roku np 2022.
W przypadku zadań wieloletnich albo realizowanych na przełomie lat (częste przy usługach ciągłych np ochrony), wyceniam całość, dzielę przewidywane wydatki na poszczególne lata a księgowy potwierdza możliwość wydatkowania kwoty ale inną regułką (nie pamiętam dokładnie, coś jak stwierdzam możliwość wydatkowania, jest też coś o ujęciu wydatków w projekcie budżetu).
A wycenę zrób. Przyjmij współczynnik 2023/2022 jak 2 do czyli (wzrost o 100% i ciekaw jestem czy nie będzie za mało o kolejne 200 :-(
Co byś nie zrobiła to dzisiaj jest bajkopisarstwo.
Widziałem, że COAR wybrał dostawcę prądu ale prosili wcześniej jednostki o zwiększenie finansowania chyba o 50 %(?)
Tu bywają problemy. W przypadku gdy zadanie jest finansowane z zatwierdzonego budżetu moja księgowość potwierdza posiadanie środków na zadanie w § .... poz. ..... budżet roku np 2022. W przypadku zadań wieloletnich albo realizowanych na przełomie lat (częste przy usługach ciągłych np ochrony), wyceniam całość, dzielę przewidywane wydatki na poszczególne lata a księgowy potwierdza możliwość wydatkowania kwoty ale inną regułką (nie pamiętam dokładnie, coś jak stwierdzam możliwość wydatkowania, jest też coś o ujęciu wydatków w projekcie budżetu). A wycenę zrób. Przyjmij współczynnik 2023/2022 jak 2 do czyli (wzrost o 100% i ciekaw jestem czy nie będzie za mało o kolejne 200 :-( Co byś nie zrobiła to dzisiaj jest bajkopisarstwo. Widziałem, że COAR wybrał dostawcę prądu ale prosili wcześniej jednostki o zwiększenie finansowania chyba o 50 %(?)
0
2022-07-21 12:43 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy