Forum

Powrót Przedłużenie polisy OC w trakcie realizacji umowy - forma podpisu na skanie polisy

E.

Emilia .....

1

Zamawiający żądał w postepowaniu TP w celu potwierdzenia sytuacji ekonomicznej lub finansowej dokumentów potwierdzającej, iż Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia. W trakcie realizacji umowy polisa wygasła i Wykonawca przesłał skan polisy na dalszy okres umowy. Skan został opatrzony zeskanowanym podpisem Wykonawcy ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁAEM. Czy Wykonawca powinien przesłać powtórnie skan polisy uzupełnionej o swój podpis: elektroniczny kwalifikowany, zaufany lub elektroniczny osobisty?
Zamawiający żądał w postepowaniu TP w celu potwierdzenia sytuacji ekonomicznej lub finansowej dokumentów potwierdzającej, iż Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia. W trakcie realizacji umowy polisa wygasła i Wykonawca przesłał skan polisy na dalszy okres umowy. Skan został opatrzony zeskanowanym podpisem Wykonawcy ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁAEM. Czy Wykonawca powinien przesłać powtórnie skan polisy uzupełnionej o swój podpis: elektroniczny kwalifikowany, zaufany lub elektroniczny osobisty?
0
2022-07-25 10:18 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Potwierdzenie warunków udziału (polisa oc) oraz zabezpieczenie kontraktu (obowiązek posiadania OC w czasie trwania umowy) to dwie różne rzeczy.
Jeżeli żądaliście polisy tylko jako Podmiotowego SD to obecne żądanie jest bezpodstawne.
Jeżeli z dok. wynika, że wykonawca miał mieć OC w czasie całego okresu realizacji zamówienia to ja bym poprosił jednak z podpisem ("elektrycznym" lub odręcznym) pod słowami "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM świadczę"
Potwierdzenie warunków udziału (polisa oc) oraz zabezpieczenie kontraktu (obowiązek posiadania OC w czasie trwania umowy) to dwie różne rzeczy. Jeżeli żądaliście polisy tylko jako Podmiotowego SD to obecne żądanie jest bezpodstawne. Jeżeli z dok. wynika, że wykonawca miał mieć OC w czasie całego okresu realizacji zamówienia to ja bym poprosił jednak z podpisem ("elektrycznym" lub odręcznym) pod słowami "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM świadczę"
0
2022-07-25 10:29 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy