Forum

Powrót omyłka rachunkowa

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Na początku przyznam, ze chyba trochę zawaliliśmy tworząc formularz ofertowy.
Wykonawca miał w FO podać cenę brutto za całość zamówienia oraz w rozbiciu na poszczególne elementy.
W FO był zapis "Cena za wykonanie zamówienia...., a pod spodem tabela z poszczególnymi elementami do wyceny (niestety tabela nie zawierała ostatniego wiersza na podsumowanie poszczególnych cen)
Wykonawca w FO podał ceny za poszczególne składniki, natomiast pole na cenę za całe zadanie zostawił puste.
W SWZ mam zapis, że ma podać cenę za całość i w rozbiciu na poszczególne elementy zamówienia oraz że w przypadku omyłek rachunkowych przyjmiemy za prawidłowe ceny jednostkowe. Ale czy tu można mówić o omyłce rachunkowej, jesli Wykonawca w ogólnej cenie za całość nie wpisał nic?
Nie wiem, czy jasno napisałam...
Czy Waszym zdaniem można poprawić jako omyłkę rachunkową, brak ceny za wykonanie zamówienia?
Na początku przyznam, ze chyba trochę zawaliliśmy tworząc formularz ofertowy. Wykonawca miał w FO podać cenę brutto za całość zamówienia oraz w rozbiciu na poszczególne elementy. W FO był zapis "Cena za wykonanie zamówienia...., a pod spodem tabela z poszczególnymi elementami do wyceny (niestety tabela nie zawierała ostatniego wiersza na podsumowanie poszczególnych cen) Wykonawca w FO podał ceny za poszczególne składniki, natomiast pole na cenę za całe zadanie zostawił puste. W SWZ mam zapis, że ma podać cenę za całość i w rozbiciu na poszczególne elementy zamówienia oraz że w przypadku omyłek rachunkowych przyjmiemy za prawidłowe ceny jednostkowe. Ale czy tu można mówić o omyłce rachunkowej, jesli Wykonawca w ogólnej cenie za całość nie wpisał nic? Nie wiem, czy jasno napisałam... Czy Waszym zdaniem można poprawić jako omyłkę rachunkową, brak ceny za wykonanie zamówienia?
0
2022-07-27 08:26 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Katarzyno,
nie wiem czy dobrze zrozumiałem: wykonawca nie uzupełnił jednego pola ale to co miał w nie wpisać jesteście w stanie ustalić na podstawie danych z oferty?
Ja w takich przypadkach poprawiam oczywistą omyłkę pisarską (miał wpisać - przez omyłkę nie wpisał)
To, że trzeba obliczyć to co trzeba tam wpisać nie ma znaczenia - imho jest to oczywista omyłka pisarska.
Katarzyno, nie wiem czy dobrze zrozumiałem: wykonawca nie uzupełnił jednego pola ale to co miał w nie wpisać jesteście w stanie ustalić na podstawie danych z oferty? Ja w takich przypadkach poprawiam oczywistą omyłkę pisarską (miał wpisać - przez omyłkę nie wpisał) To, że trzeba obliczyć to co trzeba tam wpisać nie ma znaczenia - imho jest to oczywista omyłka pisarska.
0
2022-07-27 08:31 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy